U sudaru tramvaja u Sarajevu ozlijeđeno 52 ljudi: Nesreću uzrokovala neispravna skretnica?

U sudaru tramvaja u Sarajevu ozlijeđeno 52 ljudi: Nesreću uzrokovala neispravna skretnica?

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

U SARAJEVU je kod Tehničke škole oko 14 sati došlo do sudara dvaju tramvaja.

Glasnogovornik MUP-a kantona Sarajevo Irfan Nefić priopćio je da su u nesreći ozlijeđena 52 putnika, ali i da su ozlijede mahom lakše prirode, javlja Radiotelevizija BiH. U bolnice je prevezeno 40-ak ljudi, javlja tamošnji portal Klix.ba.

Sudar se dogodio na skretnici kod Tehničke škole. Sudarili su se tramvaj broj 3, garažnog broja 213, koji je išao a Baščaršije prema Ilidži i tramvaj broj 6, garažnog broja 228, koji se kretao iz pravca Ilidže. Na mjesto nesreće stiglo je više ekipa hitne pomoći i MUP-a KS.

Putnicima je brzo ukazana prva pomoć, a ozlijeđeni su velikom brzinom prevezeni u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, kao i u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Prema izjavama svjedoka, tramvaji su bili puni putnika, a sudar je izazvao paniku među građanima.

Glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić potvrdio je da je ukupno 40-ak osoba vozilima hitne pomoći prevezeno u bolnice.

"O uzrocima nesreće još uvijek ne možemo govoriti. Nakon očevida ćemo imati više informacija. Obaviješten je dežurni tužitelj Tužilaštva KS-a, a angažiran je i sudski vještak prometne struke", dodao je Nefić.

Frakture, kontuzije, posjekotine i udarci

Dio putnika je prevezen u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš", gdje im je ukazana liječnička pomoć. "Primili smo 12 osoba, među kojima i jedno dijete. Svi su lakše ozlijeđeni, a jedno dijete je zbog ozljeda glave prevezeno u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Svi naši liječnici su mobilizirani i pomažu pacijentima", izjavila je za portal Klix.ba Jasna Dučić iz Opće bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Veći broj putnika je prevezen u KCUS. "U KCUS je primljeno 28 putnika, kojima su konstatirane ozljede poput fraktura, kontuzija, posjekotina i udaraca. Nitko nije životno ugrožen", izjavila je glasnogovornica KCUS-a Selma Mulić.

"Svi su pacijenti pravovremeno zbrinuti i nema životno ugroženih. Primili smo stotine poziva, a sve naše raspoložive ekipe upućene su na mjesto nesreće. Pacijente su prevezle po prioritetima u Opću bolnicu i KCUS. Manji broj pacijenata je nakon ukazane pomoći u hitnoj upućen kući", rečeno je u hitnoj pomoći.

Među ozlijeđenima su i dvije vozačice tramvaja

"Vidio sam vozačice koje su u šoku zbog sudara. Srećom, lakše su ozlijeđene. Tramvaji su uklonjeni sa šina i uskoro očekujemo uspostavu normalnog prometa. Uzroke sudara zasad ne znamo", rekao je Omer Hadžiomerović, direktor GRAS-a.

Uzrok nesreće neispravna skretnica?

Istraga o nesreći je u tijeku, ali prema svemu sudeći, do sudara dva tramvaja došlo je zbog neispravne skretnice. Ovo je treća nesreća u posljednje vrijeme u Sarajevu zbog problema sa skretnicom, a ova je najteža u nizu. Nesreća je prouzrokovala blokadu tramvajskog prometa, kao i gužve na cestama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara