U utorak zadnji rok za prijavu štete od poplava na sisačkom području

Foto: Hina

SISAČKO Povjerenstvo za prijavu šteta izvijestilo je građane da još sutra mogu prijaviti štete od poplava, a s obzirom da je štete do sada prijavilo tek nekoliko desetaka domaćinstava na sisačkom području, iako je za nedavnih poplava bilo poplavljeno više od 500 kuća.

Iako je istekao rok za prijavu šteta od poplava na stambenim i gospodarskim objektima, ratarskim kulturama i dugogodišnjim nasadama, Povjerenstvo u Sisku obavijestilo je građane da će štete moći prijaviti još sutra (utorak).

Naime, štete je prijavilo tek nekoliko desetaka domaćinstava budući da su mnogi građani odustali od prijava, jer na temelju lanjskog iskustva tvrde kako je iznos naknada simboličan, pa nije isplativo dolaziti u Sisak i gubiti vrijeme na ispunjavanje formulara.

Za utorak je u Lekeniku zakazana proširena sjednica Općinskog vijeća, na kojoj će stručnjaci Hrvatskih voda, Ministarstva poljoprivrede, Državne uprave u županiji i drugih tijela govoriti o planovima obrane od poplava, sanaciji šteta i drugim aktivnostima nakon poplava.

Nakon što se voda povukla s poplavljenog područja, stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije počeli su dezinfekciju ranije poplavljenih kuća. Na sisačkom području, akcija je počela u mjesnom odboru Sela, gdje je bilo 88 poplavljenih kuća.

Dostavljene upute o dezinfekciji

Svim stanovnicima poplavljenih domaćinstava dostavljene su upute o pripremi prostora prije dolaska ekipa za dezinfekciju.

Priprema prostora za dezinfekciju znači da vlasnici kuća trebaju obaviti sve kuhinjske poslove (kuhanje, pranje posuđa) prije dezinfekcije, te kuhinjske elemente i ostali namještaj isprazniti (od posuđa i namirnica), odmaknuti od zida, kao i prekriti namirnice i posuđe. Potrebno je i od zidova odmaknuti i posude za prehranu kućnih ljubimaca, kao i njihova boravišta (krletka, akvarij, košara).

Od zida treba odmaknuti i hladnjak i štednjak te ih isključiti iz izvora struje, a djeca, stariji i bolesne osobe, astmatičari, alergične osobe, bolesni od epilepsije te kućni ljubimci moraju napustiti prostor najmanje jedan sat prije dezinfekcije.

Površine u kuhinji i radne površine moraju biti čiste od masnoće, ostataka hrane ili prašine (usisavanje i čišćenje prije dezinsekcije, a nužno je i isprazniti kante za otpatke.

Ukućane se poziva i da pokriju elektronske uređaje (računala), izvrše svakodnevno čišćenje (metenje, usisavanje, brisanje vlažnom krpom) i to prije dezinfekcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara