U vrtiću očajni: Mladež se na dječjim spravama seksa, piša u pješčanik, ostavlja drogu, igle i boce

U vrtiću očajni: Mladež se na dječjim spravama seksa, piša u pješčanik, ostavlja drogu, igle i boce

Foto: Index

IAKO problem opijanja, drogiranja i drugih radnji na prostorima parkova dječjih vrtića postoji dugi niz godina, stvari izmiču kontroli, a ništa se ne mijenja.

Tako je u parku dječjeg vrtića Različak u Petrinjskoj spremačica prilikom pregleda parka prije nego u njega uđu djeca, pronašla torbu s drogom u obliku tableta. Sreća pa je ona našla, a ne neko dijete jer bi u protivnom došlo do katastrofalnih posljedica.

Međutim ovo nije prvi put da se tako nešto pronašlo. Ravnateljica DV Različak Sanja Hukavec je u razgovoru za Index rekla kako više ne znaju što poduzeti te da se boje za svoju djecu i njihovu sigurnost, a nitko od nadležnih institucija ne poduzima ništa da se problem napokon i riješi.

Svakog jutra domari i spremačice satima čiste park

"Svakog jutra svjedoci smo posljedica razularenog ponašanja mladeži različite dobi na prostorima našeg dječjeg vrtića. Domar i spremačice utroše i do nekoliko sati da dovedu prostore dječjeg igrališta u red. Mokri se po antistresnim podlogama, a na spravama se dešavaju čak i seksualni odnosi što su nam dojavili i stanari obližnjih zgrada. Često se zove policija, ali bez nekog učinka", rekla je Sanja Hukavec koja je i od Vijeća mjesnog odbora Zrinjevac zatražila hitnu intervenciju kako bi se poboljšalo stanje vezano za higijenske i sigurnosne uvjete djece.

Od preuzimanja dužnosti ravnateljice, Sanja Hukavec se od listopada 2010. konstantno obraća MUP-u, Gradskoj četvrti Donji Grad, Mjesnom odboru Zrinjevac, ali uzalud, a situacija je sve gora.Srednjoškolci koji se u parku vrtića inače okupljaju tijekom vikenda i u večernjim satima, sad su počeli dolaziti i tijekom dana. Na samom ulasku u vrtić redovito se mogu vidjeti srednjoškolci koji piju i puše, a djeca ondje prolaze.

No nitko im ne može ništa. U Policijskoj upravi zagrebačkoj rekli su kako u 2014. imaju evidentirano 49 postupanja policijskih službenika u Petrinjskoj ulici 31/2, a vezano za dojave građana o buci i galami u navedenom parku.

Pronađene droga, a policija tvrdi da sigurnost djece nikad nije bila ugrožena

"Policijski službenici su samo u jednom slučaju, pruženom intervencijom na poziv građana zatekli pet mlađih osoba kojima su izdali pismena upozorenja zbog prekršaja iz čl. 20 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, dok u ostalih 48 pruženih intervencija nisu utvrdili elemente prekršaja niti drugih protupravnih ponašanja.

Sigurnost djece niti u jednom trenutku nije bila ugrožena", tvrde u PUZ-u.

Takva tvrdnja je s jedne strane istinita jer je pukom srećom spremačica vrtića naišla na torbu s drogom, a ne neko dijete, no nije to jedina stvar na koju spremačice nailaze.

"Redovito pronalaze staklo od razbijenih boca alkohola, narkomanske igle, drogu i pod izrazitim su stresom da im prilikom pregleda slučajno nešto ne promakne jer znamo kakva su mala djeca da sve uspiju pronaći. Zato smo tražili od mjesnog odbora naše gradske četvrti da postavi visoku ogradu koja bi se zaključavala tako da zaštitimo naš vrtić od ovakvih stvari, ali nitko nije reagirao", rekla je Sanja Hukavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim nje i stanara, Prvoj policijskoj postaji žalio se i restoran Purger koji također graniči s parkom dječjeg vrtića. U svom dopisu Prvoj policijskoj postaji još iz 2010. godine ističu kako se ondje gotovo svaku noć okuplja mladež koja urinira po pješčaniku (a u kojem se kasnije djeca igraju), drogira se i pije, a iza sebe ostavlja flaše i katkada šprice koje ugrožavaju sigurnost djece iz vrtića.

U PUZ-u pak dodaju kako I PP Zagreb već duže vrijeme svakodnevno provodi preventivne mjere i radnje u zonama odgojno-obrazovnih ustanova, s ciljem sprečavanja oštećenja imovine i svih drugih oblika asocijalnih ponašanja zbog navedenoga.

PUZ: Mi smo poduzeli sve što smo mogli

"U cilju održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira u parku u Petrinjskoj ulici 31/2 i suzbijanja navedene problematike, animiran je cjelokupni operativni sastav I PP Zagreb koji će učestalim obilascima i intenzivnim postupanjem kako tijekom dana tako i tijekom noći, prvenstveno preventivno, a na počinitelje prekršaja i represivno djelovati kako bi se opisana ponašanja smanjila na najmanji mogući broj.

Također će se s istim ciljem ostvariti i kontakti s odgovornim osobama Dječjeg vrtića Različak, u cilju razvijanja samo-zaštitnog ponašanja i bolje suradnje, a isto tako i stanarima Petrinjske i Palmotićeve ulice koji stanuju u neposrednoj blizini parka.

Analizirajući postupanja policijskih službenika, vidljivo je da su poduzete sve zakonom propisane mjere i radnje u odnosu na opisani problem te će se poduzimati i u nadolazećem razdoblju, uz pojačan nadzor tijekom noći i u danima vikenda", stoji u odgovoru PUZ-a.

Međutim evidentno je da policija konkretno ne pomaže jer se u protivnom ne bi događale ovakve radnje niti ostavljali opasni predmeti poput droge, igala i stakla po igralištu.

No da apsurd bude još veći, pomoći nema ni od Gradske četvrti Donji grad koji je u vlasništvu navedenog dječjeg parka gdje se igraju djeca iz vrtića. Dok je ravnateljica godinama molila od predsjednika gradske četvrti (i bivših i sadašnjih) da podigne ogradu na parku i zamjeni videonadzor koji ne radi, ništa naravno, nisu poduzeli.

Umjesto toga je vrtiću 17.prosinca 2014. stigao dopis Gradske četvrti Donji grad u kojem od vrtića traže izradu troškovnika za podizanje ograde i videonadzor kako bi ih uvrstili u plan malih komunalnih akcija.Gradska četvrt odbila postaviti ogradu i zaštititi sigurnost djece


Ravnateljica Hukavec objašnjava kako je to nemoguće jer park nije u vlasništvu vrtića pa samim time nisu u mogućnosti kao pravna osoba zatražiti od neke tvrtke izradu troškovnika već je za to zadužen vlasnik, u ovom slučaju Gradska četvrt Donji grad.

Predsjednik vijeća gradske četvrti Donji grad Nedjeljko Gojo za Index je rekao kako su oni odbacili mogućnost podizanja visoke ograde.

"Nitko ne radi visoke ograde. Ona ograda koja tamo postoji je jako dobra. Ne možemo sad zabraniti nekome ulaz postavljanjem visoke ograde, ne možemo ni stražare postaviti. Stav je na sjednici vijeća bio da se odbaci prijedlog vrtića za postavljanjem visoke ograde. Gospođa iz Zrinjevca je ocijenila da to ne bi riješilo problem", rekao je Gojo.

Na pitanje kako onda planiraju riješiti problem i zaštititi park i sigurnost djece, rekao je da to nije u njihovoj ingerenciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara