UN: Jemen se raspada pred našim očima

UN: Jemen se raspada pred našim očima

Foto: Hina

POSEBNI posrednik Ujedinjenih naroda za Jemen, Jamal Benomar, upozorio je u četvrtak da se Jemen nalazi na rubu građanskog rata i optužio sve strane da izazivaju politički i gospodarski metež u toj zemlji.

Jemen klizi u kaos nakon što su Houthi, šijitska milicija iz sjevernog dijela zemlje koju podupire Iran, nasilno preuzele vlast u glavnom gradu i zbacile državnu vladu. Njihovi borci napreduju prema južnim područjima, sukobljavajući se sa sunitskim plemenima, drugim skupinama i jemenskim ogrankom al Qaede.

"Vjerujemo da je stanje vrlo opasno. Jemen je na ivici građanskog rata", rekao je Benomar u srijedu na večer u intervjuu televizijskim kanalima Al Arabiya i Al-Hadath.

Borci bliski al Qaedi osvojili su u četvrtak vojnu bazu na jugu Jemena i zatočili vojnike koje su ondje zatekli. Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska zbog sigurnosnih su razloga zatvorile svoja veleposlanstva u Jemenu.

Prema Benomarovim riječima, jemenskom gospodarstvu prijeti skori raspad. On je pozvao na dijalog kako bi se postiglo mirno rješenje sukoba u toj zemlji.

"Svi su oni dio ovoga što se događa, svi su činili greške i gluposti i nekad skupine pribjegavaju nasilju kako bi ostvarile političke ciljeve", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jemen, koji graniči s najvećim svjetskim izvoznikom nafte Saudijskom Arabijom, utočište je al Qaede na Arapskom poluotoku, jednog od najaktivnijih ogranaka te svjetske islamističke mreže koji je odgovoran za brojne napade.

UN: Jemen se "raspada pred našim očima"

Ujedinjeni narodi upozorili su u četvrtak da se "Jemen raspada pred našim očima", da je ta zemlja na rubu građanskoga rata i zato izvrstan teren da u njoj ojača Al Kaida.

Al Kaida i drugi sunitski gerilci intenzivirali su napade otkad su šijiti Houthi, njihovi protivnici sa sjevera zemlje koji uživaju iransku potporu, u rujnu zauzeli glavni grad i počeli se širiti dalje.

Houthi su iz igre sasvim izbacili središnje jemenske vlasti, piše Reuters. Jemen je uporište Al Kaide na Arapskome poluotoku i riječ je o jednom od najaktivnijih krila te organizacije koje je već izvodilo napade u inozemstvu.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i njegov posebni izaslanik za Jemen Džamal Benomar, u četvrtak su obavijestili Vijeće sigurnosti o stanju.

"Jemen nam se pred očima raspada. Ne smijemo to samo mirno promatrati", rekao je Ban pred 15-članim Vijećem sigurnosti. "Moramo učiniti sve što možemo da se Jemen vrati s ruba i da se obnove politički procesi".

Džamal Benomar je upozorio da je Jemen na rubu građanskog rata i optužio sve strane da izazivaju politički i gospodarski metež u toj zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara