UN: Libija je na rubu gospodarskog i financijskog kolapsa

UN: Libija je na rubu gospodarskog i financijskog kolapsa

Screenshot: YouTube

DOK SE dvije frakcije bore za vlast, Libija je na rubu gospodarskog kolapsa, rekao je u četvrtak posebni izaslanik Ujedinjenih naroda Bernardino Leon.

Leon već mjesecima pokušava postići dogovor o sastavljanju libijske vlade nacionalnog jedinstva, a u četvrtak je rekao kako UN priprema novi nacrt mogućeg političkog dogovora koji će, nada se, u prvome tjednu lipnja predati sukobljenim stranama. Libijci shvaćaju da je politički dogovor jedino rješenje, ali teško je reći je li ga moguće postići u iduća tri ili četiri tjedna, rekao je on na konferenciji za novinare u Bruxellesu i upozorio da Libiji vrijeme istječe.

"Libija je na rubu gospodarskog i financijskog kolapsa. Suočena je s golemom sigurnosnom prijetnjom zbog građanskoga rata, ali i zbog prijetnje IS-a", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodarski kolaps Libije realna je mogućnost. Nedavno sam se sastao s guvernerom središnje banke. Stanje libijskih financija veoma je teško", dodao je Leon.

Dvije vlade, jedna na istoku, a druga u Tripoliju, bore se za nadzor nad Libijom, u kojoj je prije četiri godine svrgnut dugogodišnji vođa Moamer Gadafi.

Leon kaže da su se na posljednjem krugu razgovora u Maroku sukobljene strane dogovorile oko 80 posto sadržaja sporazuma te da pregovarači sada rade na preostalih 20 posto, što je i najteži dio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara