UN suspendirao mirovnu misiju u Siriji: U posljednjem valu nasilja poginulo 25 osoba

UN suspendirao mirovnu misiju u Siriji: U posljednjem valu nasilja poginulo 25 osoba

Ilustracija: AFP

ČELNIK UN-ove Stabilizacijske misije u Siriji (UNSMIS) potvrdio je da je misija obustavljena zbog rastućeg vala nasilja u toj zemlji, nakon što je jučer izjavio kako je očit "nedostatak želje" među članovima sirijske vlade i opozicije da se u zemlji napokon uspostavi mir, javlja BBC.

Norveški general Robert Mood, kojemu je povjereno vođenje mirovne misije u Siriji, izjavio je da je u posljednjih 10 dana uočio još brži rast nasilja u toj zemlji, što je njegove nenaoružane promatrače dovodilo u veliki rizik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirovna misija, u kojoj je sudjelovalo 298 vojnih promatrača i 112 civilnih službenika u Siriju je stigla kako bi potvrdila implementaciju mirovnog plana Kofija Annana, koji je donesen u suradnji s Arapskom Ligom. Jedna od točaka koja je bila ključna za implementaciju plana, prekidanje oružanih sukoba, nije prihvaćena dobro ni od strane vlasti, ali niti od strane opozicije i pobunjenika.

General Mood je upozorio i da UN-ova mirovna misija ovim potezom nije zauvijek suspendirana, već da je potrebno provesti reviziju i pojačati postojeće snage. Prema podacima UN-a, od početka prosvjeda u Siriji u ožujku 2011. godine poginulo je najmanje 10.000 osoba. Sirijska vlada pak tvrdi da je broj žrtava gotovo upola manji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara