Udruga David: Treba li se sustav odgoja i obrazovanja ubuduće usklađivati sa vjerskim obvezama?

Foto: Ilustracija

UDRUGA DAVID medijima je poslala priopćenje u kojemu komentira posljednja događanja oko sustava obrazovanja u Hrvatskoj, odnosno napade na uvođenje zdravstvenog odgoja u školama. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

"Jesu li dogme "sustav" koji treba određivati odgoj i obrazovanje djece i mladeži? Koliko daleko crkvena indoktrinacija želi i može ići, možemo si samo zamisliti? Takozvanom "narodu crkve" sveukupnost dogmi najvećim dijelom je nepoznata. Crkveni vjernici najčešće poznaju samo mali broj dogmi i vjerskih obveza, pri čemu mnogi ne razlikuju što je dogma a što crkvena zapovijed. Dogme su izjave o nekom sadržaju katoličke vjere koje su vjerske obveze. Crkvene zapovijedi su naprotiv pravila crkvenog života. Obveza znači: ja "moram" živjeti po određenim  pravilima.

Preslikajmo to sada u fanatično zalaganje vrha Katoličke crkve da dokine zdrastveni odgoj netom uveden u školama. Treba li se sustav odgoja i obrazovanja ubuduće usklađivati sa vjerskim obvezama? Treba li sve što nosi ime građansko (simbol ljudske slobode) zamijeniti sa "katoličko" (simbol vjerskih obveza i pravila življenja).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebaju li demokracija i ljudska prava za koja se zalaže sav napredan svijet ustuknuti pred kultnom crkvenom ideologijom, koja sebe želi prikazati u novom ruhu. Štiti li Katolička crkva, u svom nastojanju da ukine trenutni model zdrastvenog odgoja, djecu i mladež ili možebiti svoj vjekovni strogo ustrojen "moralni" pogled na svijet?

Izvođenje nekolicine roditelja na Trgu, po već poznatom scenariju "događanje naroda", nije li samo igrokaz za tvrdnju crkve o 90 posto njenih vjernih sljedbenika. Do kad ćemo čekati da ministar Jovanović tu predstavu preseli u sakralne objekte. Čini se, dok su na snazi međudržavni ugovori Republika Hrvatska – Sveta stolica."
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara