Udruga Franak osigurala prvu pobjedu: Suđenje protiv banaka se nastavlja!

Udruga Franak osigurala prvu pobjedu: Suđenje protiv banaka se nastavlja!

Ilustracija: Arhiva

TUŽBA protiv osam poslovnih banaka u Republici Hrvatskoj, koju je u ime Udruge Franak podigao Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača - "Potrošač", jutros je prihvaćena u procesno pravnom smislu, čime su stvoreni temelji za nastavak sudskog procesa, izvijestili su iz Udruge Franak.

Danas je na drugom pripremnom ročištu završena rasprava o procesno pravnim pretpostavkama vođenja parničnog postupka, čime su Savez Potrošač i Udruga Franak osigurale nastavak pravne bitke. Tako će se na idućem ročištu početi raspravljati o činjeničnim i pravnim pitanjima vezanim uz predmet spora uz izvođenje svih predloženih dokaza.

Valutna klauzula nije primjenjivana prema zakonu


Podsjetimo, prvo ročište u najvećoj kolektivnoj tužbi u Hrvatskoj, koju su protiv osam hrvatskih poslovnih banaka (Zagrebačke Banke, Privredne Banke Zagreb, Erste & Steiermaerkische Banke, Raiffeisenbank Austria, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP Banke, Societe Generale - Splitske banke i Volksbanke) podigle udruge Potrošač i Franak, održano je 4. srpnja ove godine.

Tužbom, čijim je sastavljanjem rukovodila glavna odvjetnica Udruge Franak Nicole Kwiatkowski, pokušava se dokazati nedopuštena i nepoštena primjena valutne klauzule u švicarskim francima, kao i nedopuštena i nepoštena primjena ugovorene odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi iz svih ugovora o kreditima s valutnom klauzulom, i to za sve ugovore sklopljene zaključno sa 31. prosincem 2010. godine.

Tužba se temelji na kršenju odredaba iz Zakona o obveznim odnosima i Zakona o zaštiti potrošača koji su vrijedili u vrijeme sklapanja pojedinih ugovora o kreditima. Za ugovore od 1. siječnja 2011. godine pa nadalje razmatra se mogućnost podizanja posebne tužbe vezane samo za varijabilnu kamatnu stopu jer se na te ugovore nije primjenjivala valutna klauzula u švicarskim francima te se na njih primjenjuje novi Zakon o potrošačkom kreditiranju.

Niz zahtjeva prema bankama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužbenim zahtjevom predložilo se da presuda kojom se tuženim bankama naloži sljedeće:

1. Da tužene banke obračunaju iznose kredita po tečaju CHF-a pri isplati kredita i da u skladu s time promijene ugovorne odredbe u kunske kredite ili kredite s valutnom klauzulom u EUR

2. Da tužene banke promijene ugovorne odredbe na takav način da varijabilna kamatna stopa sadrži fiksnu bankarsku maržu i varijabilni, egzaktno i transparentno, odredivi dio

3. Da tužene banke obračunaju razliku uplaćenih rata u skladu s promijenjenim odredbama o valutnoj klauzuli i kamatama te da razliku isplate oštećenim potrošačima

4. Da tužene banke plate sve troškove nastale iz izmjena ugovornih odredaba te da nema vremenskih ograničenja za mogućnost izmjene tih odredaba.

Banke smatraju da udruge nisu smjele podići kolektivnu tužbu


Banke su u svojim odgovorima na tužbu osporavale "aktivni legitimitet tužitelja" uz obrazloženje da ne postoje "procesne pretpostavke za pokretanje spora". Smatraju da tužitelj nije imao pravo podići kolektivnu tužbu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara