Udruga sudaca odbacuje "opasne optužbe" o sprezi Vrhovnog suda s izvršnom vlašću

Udruga sudaca odbacuje "opasne optužbe" o sprezi Vrhovnog suda s izvršnom vlašću

Foto: Hina

UDRUGA hrvatskih sudaca (UHS) reagirala je utorak na optužbe koje su na račun sudaca uputile udruge koje štite interese potrošača s kreditima u švicarskim francima, odbacujući ih kao neistinite, neodgovorne i opasne.

UHS u priopćenju ocjenjuje da izjave predstavnika udruga Franak i Potrošač o navodnoj sprezi Vrhovnog suda s izvršnom vlašću u tzv. "slučaju Franak" predstavljaju "neistinit, optužujući, prizemni i populistički diskurs potpuno neprihvatljiv u demokratskom društvu".

 Takve su optužbe, osim toga, neodgovorne i opasne u situaciji kada su pozicije u društvu oko tog pitanja posve polarizirane, tvrdi UHS.

Sudačka udruga poziva "razumne članove udruga, a prije svega odvjetnike" da se ograde od takvih izjava i ocjena jer svako neosnovano i proizvoljno prozivanje sudaca za korupciju i zakulisno pogodovanje u suštini predstavlja nedopušten pritisak na suce i njihovu ustavnu poziciju.

UHS pritom ističe kako nikome ne odriče pravo da argumentirano komentira i osporava stajalište suda izraženo u javno objavljenoj presudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara