Udruge iz Domovinskog rata Vukovara: Stožer se pretvorio u glavni remetilački faktor u gradu

Foto: Hina

KOORDINACIJA udruga iz Domovinskog rata Vukovara pozvala je predsjednika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da raspusti Stožer jer nisu ispunili cilj zbog koje su nastali, ali i jer su izgubili i potporu većine udruga i Hrvata.

Predsjednik Koordinacije udruga Domovinskog rata grada Vukovara Zdravko Komšić pozvao je šefa Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da raspusti stožer u gradu jer nisu uspjeli u akciji NE ćirilici. Stožer se pretvorio u glavni remetilački faktor u Vukovaru, koji je zavadio građane i braniteljske udruge i općenito branitelje, i postao svojevrsni uteg grada, istaknuo je Komšić.

"Jer nisu ispunili povijesnu zadaću za koju su i osnovani i izgubili su potporu većine vukovarskih udruga i vukovarskih Hrvata. Gdje su članovi stožera bili svih ovih godina. Nisu živjeli u Vukovaru i nisu učestvovali u Koloni sjećanja, te zato ne znaju da su Kolonu sjećanja uvijek predvodili vukovarski branitelji i stradalnici, a nakon njih su se priključivali građani i političari kako je tko htio".

Vukovarski HDSSB osudio proglas Stožera o "petoj koloni"

Vukovarski HDSSB osudio je jučerašnji proglas Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, u kojem se između ostalog, navodi i kako je u Koloni sjećanja kojom se svakoga 18. studenoga obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. svake godine prisutna i "peta kolona" te kako članovi Stožera toga dana neće ući u krug vukovarske bolnice.

HDSSB je u subotu priopćio kako takvi navodi Stožera vrijeđaju sve građane Vukovara i sve ljude koji će se doći pokloniti žrtvi Vukovara.

"To je velika sramota za grad Vukovar i ne mogu vjerovati da se nitko ne ograđuje od toga te da je prepušteno sve jednom čovjeku koji dijeli lekcije ne samo državnom vrhu i svim političarima nego i svim građanima naše države koji se u velikoj većini s njime ne slažu. Jasno je da gospodin (Tomislav) Josić gradi svoje osobne koristi i ambicije i ne bi bilo čudo da bude među prvih pet na nekoj listi za sljedeće parlamentarne izbore", navodi se u priopćenju vukovarskog HDSSB-a koji potpisuje predsjednica Slavica Jelinić.

Iz HDSSB-a podsjećaju i da nikada tijekom komemoracije u krugu bolnice nije bilo političkih govora i da svi političari dolaze kao osobe s pijetetom te da komemoraciji nisu nazočni samo političari i državnici iz RH nego i strani dužnosnici, diplomati, djeca poginulih hrvatskih branitelja, hrvatski branitelji, invalidi, te drugi ljudi koji su dali svoj doprinos u obrani grada Vukovara.

Poručuju kako Kolona sjećanja treba proći bez ikakvih političkih, ali i osobnih isticanja i promoviranja, a Vukovar mora na Dan sjećanja imati mir, tišinu i dostojanstvo prema svim poginulima, nestalima, prema svim obiteljima koji i dan danas ne znaju gdje su im njihovi najmiliji.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić najavio je u petak kako članovi stožera 18. studenoga neće, kao niti prošle godine, ulaziti u krug vukovarske bolnice u kojem se tradicionalno održava prigodan komemorativni program kojim i započinje obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., a kojem su redovito nazočni najviši državni dužnosnici.

Također je ustvrdio kako je toga dana, uz Kolonu sjećanja, u Vukovaru prisutna i "peta kolona" u koju je svrstao sve one "koji 365 dana u godini napadaju žrtvu Vukovara protuzakonitim simbolima, sabotiraju saborski dijalog o prijeporu, izbjegavaju odluke Ustavnog suda".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara