Udruge osudile govor mržnje mladeži HDZ-a, zatražile reakciju na "religijsku nasrtljivost" u Kninu

Udruge osudile govor mržnje mladeži HDZ-a, zatražile reakciju na "religijsku nasrtljivost" u Kninu

Foto: Hina

NEKOLIKO nevladinih udruga, na čelu s Centrom za građansku hrabrost i Protagorom, zatražilo je u ponedjeljak od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) da zaštiti prava nastavnika koji su se usprotivili "religijskoj nasrtljivosti" prema učenicima dviju kninskih srednjih škola, te učenika i njihovih obitelji koji su diskriminirani prisilnim sudjelovanjem u obredu religije koju ne prakticiraju.

Udruge se u dopisu MZOS-u pozivaju na informacije o nedavnom događaju u Kninu prigodom zajedničke maturalne zabave učenika Srednje strukovne škole Kralja Zvonimira i Srednje škole Lovre Montija, kada je svećenik održao katolički blagoslov, čemu se usprotivilo nekoliko nastavnica.

"Nastavnice su bile u pravu kad su ukazale na diskriminacijski karakter nametanja katoličkog obreda svima u okviru službene proslave mature, nakon čega su uslijedili postupci koje ne možemo ocijeniti drugačije nego kao poziv na javni linč", stoji u dopisu udruga.

Govor mržnje HDZ-a i katoličkog portala mir

Tada su, navode udruge, uslijedile lažne optužbe i govor mržnje, uz javnu objavu njihovih imena na Facebook stranici mladeži HDZ-a i katoličkom portalu mir.hr.

Pritom je nastavnice Mladež HDZ-a lažno optužila da su se protivile izvođenju državne himne, želeći ih ocrniti kao "neprijateljice naroda", a portal mir.hr im je predbacio "komunističku matricu" i "diktaturu ateizma", kaže se u dopisu.

Udruge podsjećaju da Ustav propisuje slobodu vjeroispovijesti i drugog stava, kao i jednak položaj i odvojenost svih vjerskih zajednica od države, pa je nedopustivo da se zaposlenici i učenici javne škole prisiljavaju na sudjelovanje u religijskom obredu.

Zainteresirani učenici dotične škole i njihovi roditelji, kao i svi ostali građani, u svoje slobodno vrijeme mogu organizirati zajedničko sudjelovanje u religijskom obredu po vlastitoj želji, ali prakticiranje takvog obreda na zajedničkoj proslavi svih učenika i njihovih obitelji nije ništa drugo nego grubo nametanje jedne religijske prakse svima, kao i demonstracija nadmoći i sile najveće religijske zajednice u Hrvatskoj, ističe se u dopisu.

Upozorenje svim  javnim školama

Zbog toga udruge traže od MZOS-a zaštitu prava nastavnica protiv kojih je usmjeren govor mržnje, kao i prava svih učenika i njihovih roditelja koja se krše prisiljavanjem na sudjelovanje u obredima religije koju ne prakticiraju.

Od MZOS-a zahtijevaju da "svim javnim školama pošalje upozorenja kako se nikoga ne smije prisiljavati na sudjelovanje u bilo kakvom religijskom obredu i kako se takvi obredi ne smiju održavati u okviru zajedničkog školskog programa i popratnih aktivnosti, već u slobodno vrijeme, kako bi u njima, bez ikakvog pritiska i prisile, sudjelovali samo oni koji to uistinu žele".

Također smatramo da MZOS mora propisati mjere za sankcioniranje onih koji bi se o takvo upozorenje oglušili nastavljajući diskriminacijske prakse nametanja katoličkih religijskih obreda svima, stoji u dopisu koji su, uz Centar za građansku hrabrost i Protagoru, potpisali Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za mirovne studije, GONG i Inicijativa SVI MI - za Hrvatsku svih nas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara