Uhićen bivši predsjednik Maldiva: Policija suzavcem na prosvjednike na ulicama

Uhićen bivši predsjednik Maldiva: Policija suzavcem na prosvjednike na ulicama

Screenshot: YouTube

POLICIJA je na Maldivima danas uhitila bivšeg predsjednika te države Mohameda Nasheeda zbog opasnosti od bijega usljed istrage zbog terorizma, što je izazvalo bijes njegovih pristaša i nerede na ulicama.

Nasheed, prvi maldivski demokratski izabrani predsjednik, mora se suočiti s istragom zbog svoje odluke o uhićenju jednog suca u siječnju 2011. Nasheed je dao ostavku početkom 2012., tvrdeći da je žrtva državnog udara.

Glavni državni odvjetnik prošlog je tjedna povukao prvobitnu optužnicu protiv Nasheeda, ali je danas izdao nalog za uhićenje zbog novih optužbi za terorizam vezanih za isti slučaj uhićenja suca. Prvo ročište zakazano je za sutra.

Policija suzavcem istjerivala prosvjednike

Policija je u međuvremenu upotrijebila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike, članove i simpatizere Nasheedove Maldivske demokratske stranke (MDP), koji su se protivili njegovu odvođenju u zatvor.

"Pozivam javnost da učini sve potrebno kako bi se zaustavilo šikaniranje mene i drugih političara i spasilo Maldive", rekao je novinarima Nasheed dok ga je policija odvodila od kuće u zatvor na jedan drugi otok.

Nasheed je prošlog tjedna zatražio od Indije da intervenira nakon što je predsjednik Abdulla Yameen, koji ga je pobijedio na izborima 2013., proglasio izvanredno stanje.

Oporbeni savez MDP-a i stranke Jumhooree, koja se odcijepila od Yameenove vladajuće koalicije, prošlih je tjedana organizirao niz uličnih prosvjeda optužujući vladu za kršenje ustava.

Ministar obrane Mohamed Nazim početkom je mjeseca uhićen pod optužbom za terorizam, a predsjednik MDP-a Ali Waheed u subotu je stavljen pod policijski nadzor.

Najava velikog prosvjeda 27. veljače

Hamid Abdul Ghafoor, glasnogovornik MDP-a, izjavio je za Reuters da njegova stranka planira veliki prosvjed za 27. veljače nadajući se da će neki parlamentarni zastupnici prijeći u oporbu na slijedećem zasjedanju parlamenta 3. ožujka. On se međutim pribojava da bi vlada mogla izazvati "nekontrolirane scene nereda i sukoba na ulicama".

Glasnogovornik policije Ibrahim Muaz Ali istodobno je poručio kako policija neće nikoga uhititi nezakonito.

Maldivi su država koja se proteže na više od 1.000 koraljnih otoka jugozapadno od Indije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara