Ukinuta koncesija "fantomskoj" radio postaji povezanoj s Ratkom Mačekom

Ukinuta koncesija "fantomskoj" radio postaji povezanoj s Ratkom Mačekom

Screenshot: HRT

VIJEĆE za elektroničke medije trajno je oduzelo koncesije nakladnicima dvaju lokalnih radijskih postaja, tvrtkama Mea Media iz Varaždina i Otočni radio Kornati, zbog kršenja niza zakonskih odredbi, objavljeno je na internetskim stranicama Agencije za elektroničke medije (AEM).

Kako se ističe u obrazloženju AEM-a koncesije za šire područje Varaždina te općinu Murter oduzete su zbog kršenja odredaba Zakona o elektroničkim medijima poput neprijavljivanja promjene adrese, promjena osnivača i članova društva, nedostavljanja traženih podataka o zaposlenima i snimaka emitiranog programa i pripadajućih očevidnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U oba slučaja članovi vijeća su tijekom srpnja i kolovoza prošle godine pokušali obaviti neposredni nadzor nad radom nakladnika, no na prijavljenim adresama nisu zatekli nikoga.

Ispražnjen i napušten prostor

Varaždinski nakladnik Vijeću je dostavio i novu adresu, no članovi Vijeća su u dvorišnoj zgradi "naišli na vrata na kojima piše Radio Aktiv i koja su bila zaključana" dok se kroz prozor vidjelo da se u unutrašnjosti nema nikakve opreme, odnosno da je prostor ispražnjen i napušten. Osim toga, članovi vijeća su krajem prošle godine uputili i oštre zamjerke na program Radio Aktiva, u kojem je do rujna 2013. direktor i većinski vlasnik bila Milena Maček, supruga Ratka Mačeka - bivšeg glasnogovornika Sanaderove vlade.

U obrazloženju odluka za obje radijske postaje navedeno je da program ne sadrži emisije lokalnog karaktera, kao ni vlastite emisije, već da su emitirali emisije radijske grupe Soundset. Također, podsjećaju i na zakonsku odredbu kojom se radiju propisuju obvezni minimalni dnevni udio vlastite proizvodnje od 30 posto, a prema njihovoj analizi glazba je na obje ukinute radijske postaje činila oko 97 posto ukupnog programa.

Protiv odluka o oduzimanju koncesija nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti spor pred Upravnim sudom u roku 30 dana od primitka odluke, stoji u odluci AEM-a koju potpisuje predsjednica Vijeća za elektroničke medije Mirjana Rakić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara