Uklonjena dvojezična ploča u Varaždinu, Habuš oštro osudio taj čin: "Ne smijemo si ovako nešto dopuštati"

Uklonjena dvojezična ploča u Varaždinu, Habuš oštro osudio taj čin: "Ne smijemo si ovako nešto dopuštati"

Ilustracija: Hina

SA ZGRADE u kojoj se nalazi Vijeće srpske nacionalne manjine u Varaždinu uklonjena je dvojezična ploča, a varaždinski gradonačelnik Goran Habuš oštro je osudio taj čin i istaknuo da mu je teško vjerovati da ga je počinio neki Varaždinac.

Dvojezičnu latiničnu i ćiriličnu ploču s pročelja zgrada u Ulici Alojzije Stepinca u kojoj se nalaze prostorije srpske manjine nepoznati počinitelj uklonio je jučer poslijepodne između 15 i 18 sati, potvrdila je danas glasnogovornica varaždinske Policijske uprave Marina Kolarić.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Mile Sekulić rekao je za Hinu da u Varaždinu dosad nije bilo izgreda usmjerenih protiv srpske manjine. U Vijeću su zgroženi tim događajem jer, naglasio je, iako u Varaždinu Hrvati čine 98 posto stanovništva, grad se oduvijek smatrao otvorenim i multietničkim. Varaždin je bio ogledni primjer odnosa prema nacionalnim manjinama, međutim nedjeljni događaj bacio je sjenu na međunacionalnu toleranciju, kazao je Sekulić.

Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš danas je, za boravka u Koprivnici, rekao novinarima kako je neugodno iznenađen tim činom. "Varaždin koji za sebe drži da je građanski, europski grad, koji poštuje raznolikosti i svačije vrijednosti, ne može si ovako nešto dopustiti. Oštro osuđujemo ovaj čin i teško mi je vjerovati da ga je počinio netko od Varaždinaca, barem ne od onih koji bi sebe nazvali Varaždincem", ustvrdio je Habuš te izvijestio kako je policija obavila izvide i traga za počiniteljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da ga je o tome jutros obavijestio predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Varaždinu Milan Sekulić. Dodao je kako je sa Sekulićem prije desetak dana razgovarao o pojavi skidanja ploča s ćiriličnim napisima i kako su zaključili da se tako što ne može desiti u Varaždinu.

Na upit novinara je li se Vukovar preselio u Varaždin, Habuš je odgovorio niječno. "Vukovar je specifična sredina. Vjerujem da je netko kroz ovu medijsku pompu i sve ovo što se događa u Vukovaru, iz obijesti, odnosno u trenutku slabosti učinio nešto za što nema potrebe, bar ne u Varaždinu", kazao je Habuš.

Zbog događaja u Vukovaru i tamošnjeg skidanja ćiriličnih ploča, u posljednjih mjesec dana, kako se neslužbeno doznaje, policija je imala dnevne ophodnje i provjeravala stanje sigurnosti u Stepinčevoj ulici. Upravo su policajci bili ti koji su prvi primijetili da je ploča uklonjena.

U Varaždinu živi 380 pripadnika srpske nacionalne manjine. Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Varaždina osnovano je 2011. godine, a u rujnu 2012. na korištenje je dobilo prostore u blizini varaždinskog gradskog središta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara