Ukrajina s kreditorima dogovorila sporazum o kojem Grčka samo može sanjati

Ukrajina s kreditorima dogovorila sporazum o kojem Grčka samo može sanjati

Screenshot: YouTube/AJCGlobal

RIJETKE dobre vijesti dolaze iz područja ekonomije, no stvari izgledaju dobro za Ukrajinu. Naime, njihovi najveći kreditori spremni su otpisati im 20 posto vanjskog duga, piše Independent.

Premijer Arsenij Jacenjuk, govoreći na ekonomskoj konferenciji proteklog vikenda, tvrdi kako očekuje da parlament odobri mjere u sljedećih nekoliko dana.

Ukrajina će izbjeći grčki scenarij

Sporazum će efektivno restrukturirati cjelokupne dugove Ukrajine, pa će zemlja tako izbjeći grozne pregovore kroz koje je ovog ljeta prolazila Grčka. Osigurana je i potpora MMF-a, pa tako Ukrajina sljedećih četiri godine ne mora plaćati dugove toj instituciji, kako bi se zemlja ponovno digla na noge.

Ukrajina je trenutno u dubokoj recesiji do koje su je dovele prijašnje neučinkovite vlade, ali i problemi s proruskim separatistima na istoku zemlje.

Ukrajinska ministrica financija Natalie Jaresko za NY Times je rekla kako je sporazum pokazao da kreditori mogu raditi s zemljama koje imaju dugove, a da ne završe na "suprotnim stranama stola."

Kreditori rijetko dozvoljavaju otpis dijelova duga

Sporazum ima svoje podupiratelje, no pitanje je što će se dogoditi ako Rusija, jedan od velikih ukrajinskih vjerovnika, odluči ne sudjelovati u njemu. Dominantnoj susjedi vjerojatno se ne sviđa činjenica da će sporazum olakšati stvari i omogućiti kanaliziranje više novca u borbu protiv proruskih separatista.

Sporazum između međunarodnih kreditora i zemalja s velikim financijskim teškoćama rijetko se događa. U posljednjih 15 godina kreditori su dozvolili otpis dijelova duga tek tri puta - državi Belize, St. Kitts i Nevis te tijekom jedne runde pregovora, Grčkoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara