Ukrajinska središnja banka nastavlja prodavati dolare kako bi spriječila pad vrijednosti grivnje

Foto: Guliver Image / Getty Images

UKRAJINSKA središnja banka nastavit će prodavati dolare na lokalnom tržištu stranih valuta i koristiti ostale mehanizme kako bi spriječila pad vrijednosti grivnje, objavila je guvernerica banke u petak.

Nakon šestomjesečne stanke, središnja banka je ovoga tjedna ponovno intervenirala radi zaustavljanja pada grivnje, rekla je Valerija Hontareva, zbog političke nestabilnosti izazvane sukobima vladinih snaga i proruskih pobunjenika na istoku zemlje.

U prvom kvartalu godine grivnja je izgubila 30 posto vrijednosti, a vlasti kažu kako nema makroekonomskih razloga za daljnji pad, budući da se vanjskotrgovinski deficit značajno smanjio u razdoblju od siječnja do svibnja.

"Nacionalna banka...neće dopustiti da tržište otpuše taj zamašnjak. Nećemo biti samo pasivni promatrači. Možemo nastaviti (s intervencijom) da bi omekšali tržište", istaknuo je Hontareva.

Središnja banka ponudila je u petak dolare po cijeni od 12.6 grivnji, prema 12.26 grivnji u četvrtak.

Mogućnosti središnje banke da prodaje dolare na tržištu ograničene su količinom deviznih rezervi koje su s 38.4 milijarde dolara u posljednje tri godine pale na 16.07 milijarda, kao i zahtjevima iz stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara