Ukrajinski separatisti napali civile: Raketiran konvoj s izbjeglicama iz Luhanska, ima puno ubijenih

Foto: Hina

KONVOJ autobusa s izbjeglicama iz istočnog ukrajinskog grada Luhanska pogođen je u ponedjeljak pobunjeničkim projektilima, a moglo bi biti "mnogo žrtava", objavila je ukrajinska vojska.

"Teroristi su ispalili projektile Grad na konvoj izbjeglica iz Luhanska u blizini naselja Hriaščuvatja i Novosvitlivka... Mnogo je civila ubijeno, među kojima žene i djeca", rekao je vojni glasnogovornik Andrej Lisenko.

Dužnosnik pobunjeničke stranke zanijekao je odgovornost separatista za napad na izbjeglički konvoj.

"Ukrajinci sami neprekidno bombardiraju cestu.. Mi nemamo mogućnosti poslati projektile Grad na taj teritorij", rekao je zamjenik premijera samoproglašene Donecke Republike Andrej Purgin.

Pobunjenički mediji prenijeli su međutim da su separatisti i ukrajinske snage razmijenili tešku topničku vatru na području kroz koje su se kretali autobusi.

Ukrajinska vojska objavila je također da je tijekom noći okružila grad Horlivku i zauzela nekoliko manjih naselja na istoku zemlje.

Vojska je uz to objavila da sumnja da su pobunjenici jugoistočno od Donecka, u blizini sela Novokaterinivka, prvi put uzvratili snažnim ruskim raketnim sustavom Uragan. Podaci o žrtvama nisu objavljeni.

Horlivka, grad s više od 230.000 stanovnika koji je u rukama pobunjenika od prvih dana sukoba, strateški je važan jer se nalazi sjeverno od glavne ceste koja povezuje Doneck i Luhansk.

Ima li mira za Ukrajinu?

Susret ministara vanjskih poslova Njemačke, Ukrajine, Rusije i Francuske održan u nedjelju u Berlinu na kojemu je glavna tema bila Ukrajina, bio je "težak", rekao je nakon njegova završetka domaćin, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, napomenuvši ipak da je postignut stanoviti "napredak", javljaju svjetske agencije.

"Bili su to teški razgovori ali vjerujem i nadam se da smo ostvarili napredak u vezi s nekim pitanjima", rekao je Steinmeier nakon petosatnog sastanka s ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom, ruskim Sergejom Lavrovom i francuskim Laurentom Fabiusom. Nije rekao u vezi s kojim pitanjima je ostvaren pomak, javlja AFP.

"Mi ćemo, tako smo se sada dogovorili, prvo izvijestiti naše predsjednike vlada i država u našim prijestolnicama a onda ćemo se u ponedjeljak ili u utorak dogovoriti kako ćemo nastaviti današnji razgovor", poručio je Steinmeier novinarima, a prenosi Reuters.

"Cilj je i dalje uspostaviti primirje u Ukrajini i spriječiti daljnje žrtve", dodao je.

"Prioritet treba biti poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, zaustavljanje nasilja i pokretanje političkog procesa"


Sastanak ministara vanjskih poslova Ukrajine i Rusije, Pavla Klimkina i Sergeja Lavrova, u nazočnosti njemačkog ministra vanjskih poslova Franka-Waltera Steinmeiera i francuskog Laurenta Fabiusa počeo je oko 18.30 sati.

"Prioritet treba biti poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, zaustavljanje nasilja i pokretanje političkog procesa", naveo je Fabius na Twitteru.

"Daleko smo od političkog rješenja", rekao je Steinmeier uoči sastanka.

Na bojištu se intenzivni sukobi nastavljaju. U regiji Luhanska separatisti su srušili jedan ukrajinski MIG-29.

Ruska humanitarna pomoć namijenjena istoku Ukrajine u nedjelju je i dalje bila blokirana. Unatoč dogovoru postignutom u subotu između Kijeva i Moskve, inspekcija ruskog konvoja s 280 kamiona, za koju je trebao biti zadužen Međunarodni odbor Crvenog križa, još uvijek nije počela.

"To će se dogoditi sutra ili prekosutra", rekao je Paul Picard, dužnosnik OESS-a nazočan na granici.

U Donecku je deset civila poginulo u 24 sata, podaci su lokalne uprave. U tom separatističkom uporištu opskrba pitkom vodom mogla bi biti potpuno prekinuta od nedjelje navečer, upozorile su vlasti.

Riješena pitanja vezana uz humanitarni konvoj

Rusija je u ponedjeljak ustvrdila da su sva pitanja vezana uz humanitarni konvoj poslan u istočnu Ukrajinu riješena, ali da nije došlo do napretka oko primirja ili političkog rješenja sukoba.

Nakon razgovora između ministara vanjskih poslova Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske održanih u nedjelju u Berlinu, ruski je šef diplomacije Sergej Lavrov kazao da su "sva pitanja riješena" glede humanitarnog konvoja.

Međutim, "nismo u mogućnosti izvijestiti o pozitivnim rezultatima oko postizanja primirja ni rješavanja političkog procesa", rekao je Lavrov novinarima u Berlinu.

"Potvrdili smo naše stajalište da primirje mora biti bezuvjetno", dodao je. Međutim, "naši ukrajinski kolege nastavljaju na nesreću postavljati uvjete koji su sve više nejasni, kao primjerice da se osigura neprohodnost granice" između Rusije i Ukrajine, rekao je ruski ministar.

Dodao je kako Rusija nema ništa protiv ambicija Kijeva da uspostavi kontrolu režima prijelaza granice kako bi on bio što učinkovitiji.

Kijev je ranije upozorio da će biti potrebne duge rasprave "za izlaz iz statusa quo".

Šefovi diplomacija razgovarali su o "stanju u Ukrajini u svim njezinim vidovima, pridajući posebnu pozornost zadaćama kojima se žele prekinuti vojne akcije i stvoriti uvjeti za što brži početak procesa političkog rješenja", priopćilo je ranije rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara