Umirovljenici: Mirovinske reforme donose se bez vizije, računice i ozbiljnih analiza

Ilustracija: Građanska akcija

PREDSJEDNIŠTVO Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) uputilo je otvoreno pismo predsjedniku Republike, Vladi te Saboru uoči izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, koje su, kako tvrde, "ponovljeno krpanje mirovinskog sustava koje nije utemeljeno na ozbiljnim analizama, komparacijama, viziji, računicama i simulacijama".
 
Predlažu reformske izmjene u sklopu kojih bi se razmotrilo povećanje stope mirovinskog doprinosa za prvi stup međugeneracijske solidarnosti, a mirovinski (i zdravstveni) doprinos podijeliti ravnomjerno na zaposlene i poslodavce.
 
Smatraju da treba utvrditi najnižu mjesečnu osnovicu za uplatu doprinosa automatizmom prema minimalnoj plaći te ukinuti najvišu osnovicu za uplatu doprinosa, poboljšati i postrožiti sustav naplate mirovinskih doprinosa.
 
Nadalje, smatraju potrebnim razdvojiti mirovinske proračune za mirovine prema općim propisima i mirovine prema posebnim propisima i ne povećavati dob za umirovljenje dok se očekivana životna dob Hrvata ne izjednači s europskim prosjekom, a i tada s prijelaznim rokom od 20 godina.
 
"Potrebno je redefinirati mirovinski radni staž kao uvjet za umirovljenje s obzirom na očekivanu isprekidanost radnog vijeka te uvesti redistributivne elemente zbog prekarnog rada", poručuju iz SUH-a te dodaju da traže uvođenje socijalne naknade za starost za starije od 65 godina koji nisu ostvarili mirovinu i nemaju dostatne prihode.

Traže da godine staža (40 za muškarce i 35 za žene) budu samostalni uvjet za umirovljene, bez uvjeta dobi
 
Traže i da se zakonski zapriječi pad mirovina ispod dopuštenog minimuma zajamčenog Konvencijom Međunarodne organizacije rada te uvede varijabilna formula usklađivanja mirovina prema općim propisima i to s rastom plaća, a u slučaju da tog rasta nema, onda s troškovima života.
 
Zauzimaju se da se 40 godina radnoga staža uvede kao samostalni uvjet za umirovljenje (35 godina sukcesivno za žene), bez uvjeta dobi, kao i za povećanje aktualne vrijednosti mirovine za 20 posto.
 
Uz postojeći sustav najnižih mirovina temeljem radnog staža, treba uvesti jedinstvenu kategoriju minimalne mirovine koja će biti ispod granice siromaštva te smanjiti izdvajanja za drugi stup kapitalizirane mirovinske štednje s pet na tri posto u 2014. Svim korisnicima drugog stupa treba omogućiti prijelaz u prvi stup ako je to povoljnije, traže u SUH.
 
SUH traži i reviziju invalidskih mirovina te uvođenje kompenzacijskih instrumenata za žene i muškarce, sukladno europskoj široko rasprostranjenoj praksi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara