Upoznajte Linićevog nasljednika: "Slušaj me sad! Moj prijatelj Boris Lalovac stoji iza mene"

Upoznajte Linićevog nasljednika: "Slušaj me sad! Moj prijatelj Boris Lalovac stoji iza mene"

Foto: Hina

BORIS LALOVAC, kojeg premijer Zoran Milanović predlaže za novog ministra financija, dosad je bio zamjenik ministra Slavka Linića. Rođen je 1976. godine u Splitu, a diplomirao je 2000. godine na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku. Magistrirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu 2006. godine. Na otvorenu političku scenu stupio je krajem 2011. godine, kao zamjenik ministra financija, nakon pobjede Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima.

Do tada je radio kao direktor sektora računovodstva, financija i izvještavanja u Raiffeisen Leasingu. Na tom je mjestu bio od 2005. godine, dok je prije radio u zaprešićkoj tvrtki "Karbon-Nova" i zagrebačkoj "Auto-Hrvatska".

Boris Lalovac godinama je i predavač na zagrebačkoj Visokoj školi za financije i pravo Effectus, kao i na Visokoj poslovnoj školi Libertas, na kojima predaje o financijskom izvještavanju, reviziji i kontrolingu. Govori dva strana jezika, engleski i talijanski, koautor je knjige "Poduzetnička ekonomija", a kao član SDP-ovog Savjeta radio je i na gospodarskom programu SDP-a. Hobi mu je košarka.

Uvidom u imovinsku karticu Borisa Lalovca može se vidjeti kako u suvlasništvu ima stan od 68 kvadrata u Zagrebu i parkirno mjesto, a sve je to kupio zaduženjem kod Raiffeisen banke 2007. godine kada je podigao kredit u iznosu od 135.930 švicarskih franaka. Kredit mu ističe 2032. godine. Lalovac je i štedio te je pod osobnu štednju upisao 150 tisuća kuna i 41.300 eura. U imovinskoj kartici koju je predao Povjerenstvu za sukob interesa napominje se da je zajedno sa suprugom, koja je zaposlena u farmaceutskoj kompaniji, u 2011. godini uprihodovao ukupno 420.000 kuna.

Premijer Zoran Milanović danas je na press konferenciji istaknuo kako je Lalovac od samog početka u Vladi i upućen u sve pa "posao može preuzeti već danas". Tu je u pravu budući da je sada najmlađi ministar u Vladi, sa svojih 37 godina, otpočetka bio desna ruka Slavka Linića na svim projektima.

Šef dubrovačke Porezne uprave se hvalio da iza njega stoji Lalovac

Iako je Lalovac ima stručne kvalifikacije za funkciju ministra financija, vrlo lako bi mogao nastaviti stopama svog prethodnika Linića.

Index je još prošle godine pisao o slučaju Joška Đelduma, kojem je praonica zatvorena zbog 10 kuna viška u blagajni, nakon što je došao u skukob sa šefom dubrovačke Porezne uprave  Šuvakom, koji se hvalio da iza njega stoji Lalovac.

"Slušaj me sad! Moj prijatelj Boris (Lalovac, zamjenik ministra financija op.a) stoji iza mene i mojih postupaka. Ja ću poduzeti odgovarajuće mjere protiv njega. Garantiram ti da ću poduzeti sve mjere da ga naučim pameti", dio je audio snimke koju nam je dostavio Joško Đeldum iz Orebića prema kojoj je nedvojbeno da se šef dubrovačke Porezne uprave Boris Šuvak predstavlja kao čovjek koji ima zaštitu zamjenika ministra financija Lalovca te otvoreno prijeti ljudima sa svojim ovlastima.

"Moj sukob sa šefom Porezne u Dubrovniku krenuo je kada sam slučajno u Zračnoj luci sreo i razgovarao s pomoćnikom ministra financija Borisom Lalovcem, a teme su bili protekli lokalni izbori. Lalovca poznajem od prije, a  tada sam mu rekao o mojim sumnjama o nespojivosti funkcija Šuvaka jer nije na vrijeme podnio ostavku na članstvo u NO HTP-a Orebić kada je prelazio u Poreznu. Rekao sam Lalovcu osobne impresije o Šuvaku koji je loše predsjedao nadzornim odborom HTP-a Orebić",  ispričao je tada za Index Đeldum koji se uvjerio da je Lalovac sve od riječi do riječi prenio Šuvaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kada je iz HTP-a Orebića Šuvak otišao na mjesto šefa Porezne u Dubrovniku na njegovo mjesto došao kao predsjednik Nadzornog odbora Obrad Lalovac, otac Linićeva zamjenika Borisa Lalovca.

Sabor će uskoro odlučivati o Lalovčevom imenovanju

Hrvatski sabor, točnije njegov nadležni odbor, vrlo skoro će raspraviti prijedlog premijera Zorana Milanovića da smijenjenog Slavka Linića na dužnosti ministra financija zamijeni Boris Lalovac.

Procedura je vrlo jasna, kažu u Saboru i tumače kako se svi prijedlozi koji dođu iz Banskih dvora šalju predsjedniku Sabora Josipu Leki koji ih, ovisno o njihovu sadržaju, stavlja na dnevni red plenarne sjednice ili prosljeđuje nadležnom radnom tijelu.

Prijedlog Lalovčeva imenovanja, Leko će proslijediti nadležnom Odboru za financije koji će o tome provesti raspravu. Sam Sabor o tome neće raspravljati, već će samo glasovati o povjerenju novom ministru financija.

Takva pravila propisao je novi saborski Poslovnik u kojemu piše da se, kod naknadnog imenovanja pojedinog člana Vlade, "rasprava o predloženom kandidatu provodi u radnom tijelu u čijem su djelokrugu pitanja iz nadležnosti središnjeg tijela državne uprave čijim se čelnikom kandidat predlaže imenovati".

Kako se u ovom slučaju radi o ministru financija, logično je da se time bavi Odbor za financije.

Prema Poslovniku, Lalovcu će se na odboru moći postavljati pitanja na koja je dužan odgovoriti. Takav obrazac imenovanja već je prošao Ranko Ostojić kada je na mjestu potpredsjednika Vlade zamijenio Nevena Mimicu koji je postao europski povjerenik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara