Upravni sud idući tjedan presuđuje o mogućem poništenju utvrđenih tražbina vjerovnika EPH

Upravni sud idući tjedan presuđuje o mogućem poništenju utvrđenih tražbina vjerovnika EPH

Foto: Hina

UPRAVNI SUD u Zagrebu idući tjedan bi trebao presuditi u sporu u kojem više vjerovnika Europapress Holdinga (EPH), koje zastupa Hrvoje Šimić, tuži Ministarstvo financija i traži poništenje rješenja o utvrđivanju tražbina vjerovnika EPH u iznosu od 1,7 milijardi kuna iz rujna 2013.

Kako se ističe u tužbi, u "napuhavanju " tražbina vjerovnika u procesu predstečajne nagodbe EPH preko tražbina povezanih društava 4Media EPH, EPH Magazini, EPH Media, Gloria grupa, Media Nexus i Slobodna Dalmacija prekršeno je više odredbi Zakona o obveznim odnosima i Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Navodi se i da su tražbine povezanih društava EPH pogrešno utvrđene i da su one u ukupnom iznosu od gotovo 1,7 milijarde kuna višestruko veće od tražbina banaka koje su na temelju plasiranih kredita od EPH, prema podacima iz tužbe, potraživale 333,456 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako se ističe u tužbi, društva povezana s EPH kao "solidarni dužnici – jamci ne mogu ispuniti veću tražbinu nego što dužnik duguje tim vjerovnicima (bankama), ali se i navodi da tvrtke u sklopu EPH kao solidarni dužnici – jamci nemaju imovine te da je izvjesno da ne bi mogli namiriti potraživanja banaka prema EPH jer su i sama zbog insolventnosti pokrenula postupak predstečajne nagodbe.

Osim toga, u tužbi stoji i da je EPH plaćanjem najma za dva luksuzna Mercedesa u predstečajnoj nagodbi prekršio zakonske odredbe obavljajući "nedopuštena plaćanja" na štetu vjerovnika.

Na ranijem ročištu na Upravnom sudu, na kojem je za 12. ožujka najavljeno donošenje presudu u ovom slučaju, nije se pojavio predstavnik tuženika – Ministarstva financija.

No, za istaknuti je da je ovog tjedna Ministarstvo financija donijelo odluku o poništenju rješenja o utvrđivanju tražbina vjerovnika za tvrtku EPH Media, nakladnika Jutarnjeg lista i društva povezanog s Europapress Holdingom, najvećom novinskom izdavačkom kućom u Hrvatskoj koju je u procesu predstečajne nagodbe preuzeo zagrebački odvjetnik Marijan Hanžeković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara