Ured predsjednika: Kako napreduje socijalna integracija djece u Vukovaru?

Foto: Arhiva

U UREDU predsjednika bit će predstavljeni rezultati istraživanja "Škola i socijalna integracija mladih u Vukovaru". Istraživanje je pokazalo da se roditelji više druže s pripadnicima druge etničke zajednice nego što to čine djeca.

Na Pantovčaku će biti predstavljeni rezultati desetogodišnjega praćenja integracijskih procesa djece i mladih u Vukovaru od 2001. do 2011. godine. U istraživanju je sudjelovalo više od 4800 sudionika, učenika osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava odvija na hrvatskom i na srpskom jeziku i pismu, te njihovih roditelja.

Autori istraživanja, prof. dr. Dinka Čorkalo Biruški i prof. dr. Dean Ajduković, pratili su promjene stavova prema školovanju u Vukovaru, te međuetnička ponašanja djece i odraslih.

Rezultati su pokazali blagi oporavak međuetničkih stavova i ponašanja tijekom desetogodišnjeg razdoblja, no ti su pomaci vrlo mali. Ovo je jedno od rijetkih istraživanja koje pokazuje da je spontani oporavak stavova u zajednici nakon sukoba vrlo spor i da je potrebno ulaganje aktivnog napora kako bi se etničke grupe u zajednici približile i njegovale pozitivne i funkcionalne međuetničke odnose.

Međuetnički i integracijski stavovi roditelja pozitivniji su od stavova njihove djece, roditelji imaju prisnije kontakte s pripadnicima druge grupe, te pokazuju manju sklonost međuetničkoj diskriminaciji. To pokazuje da odrasli imaju veći socijalni kapital koji, unatoč ratnim stradanjima, počiva i na njihovu prethodnom iskustvu integrirane zajednice, dok je socijalna mreža mladih uglavnom ograničena na vlastitu etničku grupu. Istraživanje otvara važno pitanje uloge odijeljenog školovanja većinske i manjinske djece u njihovoj socijalizaciji i posebno socijalnoj integraciji.

Naime, rezultati upućuju na to da se škola, ne dovodeći u pitanje manjinska prava na posebne oblike obrazovanja, može kreativno iskoristiti kao prostor za socijalnu integraciju mladih. Taj iskorak djeca i mladi ne mogu učiniti sami, već im u tome treba aktivna podrška i zalaganje odgovornih odraslih.

Na skupu u Uredu predsjednika će se otvoriti rasprava o mogućnostima i ulozi škole u socijalnoj integraciji djece i mladih u Vukovaru.

Pozvani su ministri Željko Jovanović i Predrag Fred Matić, gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, predsjednik Zajedničkog vijeća općina Vukovar, predstavnica Nansen Dijalog Centra, učenici i nastavnici škola na hrvatskom i srpskom jeziku, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin, veleposlanici Norveške, Nizozemske, SAD-a, Srbije i Delegacije Europske unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara