Uskok protiv Bandića podigao optužnicu zbog financiranja udruge "U ime obitelji"

Uskok protiv Bandića podigao optužnicu zbog financiranja udruge "U ime obitelji"

Fotomontaža: Index (FaH)

"USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu  protiv troje hrvatskih državljana M. B. (1955.), I. L. (1965.), Z. P. (1963.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti", objavio je danas Uskok na svojim služenim stranicama.

Riječ je optužnici protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, njegova pročelnika Ivice Lovrića te Zdenke Palac, voditeljice podružnice Tržnice Zagreb, a zbog pogodovanja građanskoj inicijativi U ime obitelji kod prikupljanja potpisa za posljednji referendum. Šteta se procijenjuje na 308 tisuća kuna.

Trošio gradske novce na referendum Željke Markić

Istraga je utvrdila da je Bandić od Lovrića zatražio da se o trošku grada Zagreba tiskaju plakati i propagandni materijal. Bandić se pobrinuo za isporuku materijala diljem zemlje, kao i za emitiranje radio i televizijskih spotova.

"Optužnicom se prvookrivljeniku M. B., gradonačelniku Grada Zagreba, stavlja na teret da je, nakon što je prihvatio zamolbu građanske inicijative „U ime obitelji“ za pomoć u vezi prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“, 19. rujna  2014. donio Zaključak o pokroviteljstvu Grada Zagreba vezano uz navedene aktivnosti građanske inicijative u razdoblju od 21. rujna do 5. listopada 2014., a kojim pokroviteljstvom nije bila obuhvaćena i financijska potpora. Potom je prvookrivljeni M. B., protivno navedenom Zaključku, od drugookrivljenog  I. L., pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, zatražio da za potrebe građanske inicijative 'U ime obitelji' na račun Grada Zagreba organizira tiskanje letaka i plakata za područje cijele Republike Hrvatske, njihovu isporuku te snimanje i emitiranje radijskih spotova", stoji u optužnici Uskoka.

Šteta se procjenjuje na 308 tisuća kuna

Bandić je dogovorio pripremu, tiskanje i isporuku 700.000 letaka, 14.500  B1 i B2 plakata, 120  jumbo plakata te izradu tekstova i snimanje radijskog spota, kao i njegovo emitiranje na više radijskih postaja.

"Osim navedenog, prvookrivljeni M. B. je od trećeokrivljene Z. P., voditeljice podružnice Tržnice Zagreb trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o., zatražio da za potrebe skupljanja potpisa građanskoj inicijativi „U ime obitelji“ besplatno ustupi na korištenje 50 štandova navedene podružnice, što je ona i učinila. Na opisani način prvookrivljeni M. B. i drugookrivljeni  I. L. Grad Zagreb su obvezali na plaćanje iznosa od najmanje 203.000,00 kuna, dok je trećeokrivljena Z. P. oštetila Zagrebački holding, podružnicu Tržnice Zagreb za iznos od najmanje 105.000,00 kuna, čime su građanskoj inicijativi „U ime obitelji“ okrivljenici pribavili nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 308.000,00 kuna", stoji u optužnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara