Ustavni sud: Plaće sudaca mora određivati Sabor, a ne Vlada

Ustavni sud: Plaće sudaca mora određivati Sabor, a ne Vlada

Foto: Hina

USTAVNI sud ukinuo je zakonsku odredbu koje propisuju da Vlada posebnom odlukom određuje osnovicu za obračun plaća sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika ističući da njihove plaće treba određivati zakonodavac kao jamstvo neovisnog i samostalnog pravosuđa.

Odlučujući o odredbama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika čiju je ocjenu ustavnosti tražila Udruga hrvatskih sudaca i više pojedinaca, ustavni suci su podsjetili da način uređivanja sudačkih plaća, kao i drugih naknada, ali i mirovine koja im pripada "osigurava njihovu materijalnu neovisnost, koja je inherentni dio jamstava njihove ukupne individualne neovisnosti". Stoga navode da za uređivanje plaća i drugih materijalnih naknada koje im pripadaju vrijede posebna pravila koja to uređenje razlikuju od svih ostalih.

"Čini se da je zakonodavac, u dijelu koji se tiče određivanja osnovice za obračun plaće sudaca, zanemario temeljne postulate koji proizlaze iz načela diobe vlasti, zasebno i zajedno s ustavnim zahtjevom za neovisnošću sudstva, kad je riječ o odnosima između sudstva i političke egzekutive. Zakonodavac je, naime, svoju ustavnu ovlast da određuje plaće sudaca osporenom odredbom prenio na Vladu, prepustivši joj da to pitanje slobodno uređuje svojim odlukama. Davanje u nadležnost političkoj egzekutivi (Vladi) da izravno utječe na određivanje plaća sudaca a priori znači da su odnosi između dviju grana državne vlasti (izvršne, to jest političko-egzekutivne i sudbene) postavljeni na osnovama koje su objektivno neprihvatljive u demokratskom društvu, utemeljenom na načelu diobe vlasti i vladavini prava, sve u svjetlu ustavnog zahtjeva da sudstvo mora biti samostalno i neovisno" navode ustavni suci u svom obrazloženju.

Sukladno tome, zaključili su, iz Ustava proizlazi zahtjev da sve elemente plaće sudaca mora uređivati zakonodavac svojim zakonom donesenim u demokratskoj parlamentarnoj proceduri na način koji poštuje bit jamstva stabilnosti sudačke funkcije, to jest pravilnog, stručnog i nepristranog provođenja pravde, pri čemu svi elementi sudačkih plaća moraju biti primjereni dostojanstvu sudačke profesije i teretu odgovornosti sudaca.

Ustavni sud je u istoj odluci ukinuo i odredbu o naknadi materijalnih troškova pravosudnim dužnosnicima prema propisima koji vrijede "za ostale korisnike državnog proračuna".

Suci se nadaju da Vlada neće izigrati odluku Ustavnog suda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga hrvatskih sudaca izrazila je danas nadu da Vlada neće izigrati odluku Ustavnog suda koji je ukinuo zakonsku odredbu po kojoj Vlada samostalno određuje plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

"Nadamo se da Vlada neće naći način da pokuša izigrati odluku Ustavnog suda", rekao je Hini predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa, dodavši da je Ustavni sud ponovio njihovu argumentaciju iz prijedloga za ocjenu ustavnosti Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

Odredbu koja propisuje da Vlada posebnom odlukom određuje osnovicu za obračun plaća sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika Ustavni sud je ukinuo uz obrazloženje da njihove plaće treba određivati zakonodavac kao jamstvo neovisnog i samostalnog pravosuđa.

"Mi smo se u prijedlogu za ocjenu ustavnosti pozvali na to da su plaće sudaca, kako ih je regulirao sporni zakon praktički ostavljene na milost i nemilost Vlade i da su na taj način povrijeđene ustavne odredbe o ravnopravnosti tri grane vlasti", rekao je Sessa.

Ustvrdio je da je osporenim zakonom izigrano načelo zemlja EU-a po kojem se plaće sudaca uređuju zakonom jer je to jedini način na koji se jamči stabilnost ekonomskog položaja sudaca, što je jedan od važnih jamstava neovisnosti sudstava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara