Uveli visoke poreze na marihuanu pa sad moraju građanima vraćati novac

Uveli visoke poreze na marihuanu pa sad moraju građanima vraćati novac

Foto: Guliver Image / Getty Images

ZAHVALJUJUĆI referendumskoj odluci, marihuana je u američkoj saveznoj državi Kolorado postala legalna 1. siječnja 2014. godine. Osim što su legalizirali marihuanu, birači su na referendumu odlučili i da će je oporezivati s dodatnih 15 posto poreza koji će se izdvajati za ulaganje u školsku infrastrukturu, te s dodatnih 10 posto poreza na distribuciju koje zakonodavac može trošiti o vlastitoj diskreciji.

Međutim, ispalo je da je takvo porezno opterećenje bilo preveliko. U Koloradu je, naime, od 1992. godine na snazi Zakon o pravima poreznih obveznika, koji definira maksimalni iznos poreza koje ova savezna država može ubrati od svojih građana. Ukoliko savezna država Kolorado prikupi više poreza nego što je zakonom dozvoljeno, višak mora vratiti u džepove građana.

Maksimalni dozvoljeni iznos poreza izračunava se prema formuli koja u obzir uzima inflaciju i rast populacije. Kroz zadnja dva desetljeća Kolorado je morao u šest navrata vraćati građanima prikupljeni porez, te je na taj način ukupno vraćeno 3,3 milijarde dolara. Kroz 2014. godinu od poreza na marihuanu prikupljeno je oko 50 milijuna dolara, a čini se da će savezne vlasti građanima morati vratiti čak oko 30 milijuna.

Političari žele izbjeći povrat novca

To nije jedini povrat kojeg je država dužna građanima. U džepovima građana završit će dodatnih 137 milijuna dolara preplaćenih na ostalim porezima. No, lokalni političari zakon o povratu prikupljenih poreznih sredstava, kada je riječ o porezu na marihuanu, najradije bi izbjegli. Slažu se oko toga pripadnici obje američke stranke, republikanci i demokrati, koji se obično ne slažu oko ničega.

"Mislim da je prikladno da zadržimo novac od marihuane jer su birači rekli da bismo trebali", kaže republikanac Bill Cadman koji predlaže poseban referendum na kojem bi se glasalo o tome treba li poreze na marihuanu izuzeti od zakona o povratu novca.

"To je ono što birači žele i ako ćemo imati marihuanu za koju ustav kaže da je legalna, onda ćemo je i oporezivati", slaže se i demokratski senator Pat Steadman, koji poručuje da bi bilo potpuno apsurdno vraćati građanima novac prikupljen od poreza na marihuanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara