Uvjeti su ispunjeni: Srbijanski odvjetnici nakon četiri mjeseca prekidaju štrajk

Uvjeti su ispunjeni: Srbijanski odvjetnici nakon četiri mjeseca prekidaju štrajk

Screenshot: YouTube (AL Jazeera)

POSLIJE četiri mjeseca odvjetnici u Srbiji prekinut će strajk i od ponedjeljka 26. siječnja početi raditi nakon što je udovoljeno njihovim zahtjevima za manje oporezivanje i izmjene niza zakona, priopćio je  predsjednik Odvjetničke komore Srbije (AKS) Dragoljub Đorđević.

Uvjeti za prekid štrajka ispunjeni su objavljivanjem izmjena zakona o javnom bilježništvu u "Službenom glasniku", što je za oko 8.500 odvjetnika bio simboličan dokaz da su postigli cilj prosvjedima i započetim 17. rujna na teritoriju cijele Srbije.

Odluku o prekidu štrajka donio je danas upravni odbor AKS, o odvjetnicima ostaje da do ponedjeljka o tome izvijeste svoje klijente i pravosudna tijela.

Odvjetnici su, zadovoljni vlastitom ustrajnošću i obranom odvjetništva kao profesije, zahvalili i građanima na potpori tijekom štrajka kojim su vladu primorali na ustupke.

“Dobijena je samo jedna bitka u ratu za vladavinu prava”, rekao je predsjednik Odvjetničke komore Srbije Dragoljub Đorđević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajk su 10. rujna započeli beogradski odvjetnici, a tjedan dana kasnije pridružile su im se kolege iz cijele Srbije pa je pravosuđe praktički bilo u blokadi.

Otkazano najmanje 120 tisuća ročišta

Procjene su da je tijekom tog kolapsa najmanje 120.000 ročišta otkazano, što će nakon prekida štrajka biti dodatni problem pravosudnom sustavu.

Odvjetnici u Srbiji štrajk su započeli zahtijevajući smanjenje paušalnog poreza i promjene više zakona, među kojima i zakona o javnom bilježništvu kojim su notarima dodijeljene ranije ovlasti odvjetnika, poglavito u posredničkim poslovima u kupoprodaji nekretnina.

Vlada je početkom prosinca odlučila paušalni porez odvjetnicima povećati za 10 posto u odnosu na prošlu godinu, čime su ranija, znatno veća veća porezna rješenja poništena.

Izmjenama Zakona o javnom biljeležništvu, o prometu nepokretnosti, izvanparničnom postupku, te obiteljskog zakona i zakona o nasljeđivanju ispunjeni su ključni uvjeti za prekid štrajka, dok je zahtjev za smjenu ministra pravde ostao, ali ne kao presudni uvjet da se odvjetnici vrate svom poslu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara