VIDEO Zavod za zapošljavanje spiskao 183 tisuće kuna na idiotsku reklamu s Lanom Jurčević

VIDEO Zavod za zapošljavanje spiskao 183 tisuće kuna na idiotsku reklamu s Lanom Jurčević

Foto: Screenshot Youtube

"EJ, koji ti super posao imaš", govori mladić nalakćen na šanku atraktivnog beach bara. "Pa naravno, a za sve je kriv Zavod", odgovara mu mladi konobar koji je upravo imao "čast" poslužiti piće pjevačici Lani Jurčević i s njom okinuti selfie.

Umjesto stručnog osposobljavanja posluživanje Lane Jurčević

Tim idiotskim spotom sa sloganom "Za sve je kriv Zavod" na koji su spiskali čak 183 tisuće kuna, Hrvatski zavod za zapošljavanje reklamira trenutno aktivni program osposobljavanja kuhara, konobara, spremačica i drugih turističkih operativaca.

Spot se u javnosti pojavio prije nekoliko dana, manje od mjesec dana nakon što su iz HZZ-a objavili da zbog manjka novca privremeno ukidaju pet mjera aktivnog zapošljavanja, među kojima i stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, popularno među mladima koji su završili fakultet.

Umjesto toga, HZZ stupidnom reklamom s Lanom Jurčević mladima nudi konobarenje na Jadranu što HZZ u spotu reklamira kao super posao jer postoji mogućnost posluživanja pića poznatoj pjevačici. U HZZ-u ne vide ništa sporno.

HZZ: "Lana Jurčević je opinion lider"

"Cijena kompletne izrade spota iznosi 183.000,00 kn, a TV spot je izradila naša renomirana produkcijska kuća „Plavi film“ koja se javila na javni poziv i čije je rješenje odabrano“, kažu za Index iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Na pitanje nisu li za potrebe spota mogli angažirati mlade i nezaposlene i potrošiti mnogo manje nego što ih je koštala pjevačica, odgovaraju:

„Lanu Jurčević smo izabrali jer ona, prema svim našim pokazateljima, predstavlja svojevrsnog „opinion lidera“ za ciljanu skupinu kampanje koju čine mlade nezaposlene osobe u dobi od 18 do 25 godina, a kampanja ima za cilj potaknuti nezaposlene mlade osobe da se u većoj mjeri informiraju o mjerama aktivnog zapošljavanja i o programima osposobljavanja za rad u turizmu koje provodi HZZ“.

Laburisti: "Bolje da su koristili Pokemone nego Lanu Jurčević"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potez HZZ-a, čim je procurio u javnost, očekivano je izazvao niz reakcija, a najkonkretnija je za sada ona Hrvatskih laburista koji apeliraju da se ta, preskupo plaćena, kampanja prekine i da se novac uloži u nešto što će stvarno pomoći mladima da dođu do posla.

„Onoga tko je odobrio tu kampanju, treba u katran i perje. Vidim da su samo za izradu spota sa Lanom Jurčević potrošili 183 tisuće kuna, dok tisuće mladih nezaposlenih ne može zaraditi ni 3000 kuna. Pa tko je tu lud?! Moji kolege laburisti iz Rijeke opravdano su reagirali i narugali im se kako bi im bolje bilo pokemone koristiti nego Lanu Jurčević, ako već kampanjom ciljaju mlade. Laburisti apeliraju da se ta kampanja prekine i novac uloži u nešto što će stvarno pomoći mladima da dođu do posla. Da nije tužan, ovaj potez Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bio bi smiješan“, rekao je Tomislav Končevski, predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada.

Spot su za Index komentirali i iz PR-a Lane Jurčević.

Lanin PR :  Ona je utjecajna osoba s gotovo 600,000 pratitelja

„Jako nam je žao što ste tako izmanipulirali naslov koji se ne tiče Lane osobno, već sveopće situacije i atmosfere u državi, na čudenje dosadašnje vrlo ugodne i lijepe suradnje s Indexom. Tema koja je socijalna, vi je radite senzacionalistickom i žutom. Zašto?

U spomenutom komentaru navodi se cijena izrade cjelokupnog TV spota. Da li je ta informacija točna gospođica Lana Jurčević nije upućena.

S obzirom da u spotu pozivaju mlade osobe da koriste mjere zapošljavanja pretpostavljamo da je gospođica Lana Jurčević odabrana jer je kroz svoje javno djelovanje utjecajna osoba u toj populaciji s gotovo 600.000 pratitelja na društvenim mrežama i dosadašnjih uglednih projekata kojih je bila dio kao ambasador, valjda dovoljno govori o razlogu i efektu njezinog angažmana“, stoji u odgovoru koji potpisuje Tina Verhas, Lana PR management.

Sudski vještak za oglašavanje o spotu HZZ-a: Riječ je o vrlo neprimjerenoj i skupoj komunikaciji 

Video spot s pjevačicom Lanom Jurčević, na koji je HZZ spiskao preko 180 000 kuna, s ciljem da, kako navode, potaknu nezaposlene mlade osobe da se više informiraju o mjerama aktivnog zapošljavanja i o programima osposobljavanja za rad u turizmu, za Index je prokomentirao i marketinški stručnjak Kamilo Antolović, stalni sudski vještak za oglašavanje i član Suda časti HURA.

„U kreativnom i produkcijskom smislu ovoj poruci nemamo nešto bitno zamjeriti. No, ocjenjujući pojedine sadržaje, primjerice poruku da je konobarenje posao iz snova, ne mogu se  oteti dojmu kako ovaj video spot nije u duhu najbolje prakse oglašavanja i tržišnog komuniciranja, odnosno u suglasju sa samoregulatornim i etičkim standardima, jer je ovakva tvrdnja upitna, a komunikacija ne smije biti oblikovana tako da zlorabi povjerenje potrošača, odnosno njihov nedostatak iskustva”, upozorava Antolović.

 Ono što stvara posebnu intrigu je, kako tvrdi,  izabrani koncept “nivelacije sezonske oscilacije” koja se pokušava riješiti masovnim kanalima komuniciranja putem video spota, uz korištenje određenog lidera javnog mišljenja.

Logično je, kaže Antolović, da HZZ posao evidencije, obrade, pripreme, odabira, prekvalifikacija, obavlja u izravnoj komunikaciji s nezaposlenima i onima koji trebaju određene profile djelatnika u vrijeme turističke sezone, no sve, kako tvrdi, podsjeća na „brzinski ulov“sezonaca kojih ove godine manjka.

„Banalizirajući ideju masovne komunikacije, ovakav pristup podsjeća na “brzinski” ulov ribe pucanjem u jato riba. Dakle, riječ je o vrlo upitnoj koncepciji, neprimjerenoj i skupoj komunikaciji, čime su stvorene višestruke etičke dileme“, upozorava stalni sudski vještak za oglašavanje i član Suda časti HURA, Kamilo Antolović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara