Varaždinski sud odobrio izručenje Zdravka Mustača

Foto: FAH

IZVANRASPRAVNO vijeće Županijskog suda u Varaždinu donijelo je danas odluku prema kojoj se odobrava predaja bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača Njemačkoj zbog kaznenog djela poticanja i pomaganja u teškom ubojstvu iz Europskoga uhidbenog naloga, potvrdio je glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlic.

Pojasnio je da Vijeće temelji odluku na činjenici da se nesumnjivo radi o kaznenom dijelu iz kataloga kaznenih djela iz članaka 10 Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, za koja se ne provjerava dvostruka kažnjivost.

"Nadalje, prema ustaljenoj praksi Vrhovnog suda, a imajući na umu da Vrhovni sud kao najviši sud ima zadaću osigurati jedinstvenu primjenu zakona i ravnopravnost građana, Vijeće je zauzelo pravno shvaćanje da pojam dvostruke kažnjivosti u sebi obuhvaća i zastaru", rekao je Pavlic.

"Budući se za ovo kazneno djelo dvostruka kažnjivost ne ispituje, ne ispituje se ni eventualna zastara kaznenog progona. Eventualna zastara kaznenog progona nije razmatrana jer ona po stavu Vijeća ne predstavlja razlog za odbijanje predaje tražene osobe", izvijestio je Pavlic.

Glasnogovornik suda je istaknuo i da je Vijeće primjenjujući ovaj nacionalni zakon imalo na umu i obvezu da se nacionalni propisi tumače sukladno tekstu i ciljevima okvirne odluke o Europskom uhidbenom nalogu. Napominje da je Europski sud u nizu svojih presuda izrazio pravno shvaćanje u kojem zahtijeva od nacionalnih sudova da nacionalne propise tumače u svjetlu teksta i ciljeva Europskog prava. Pavlic kaže da je u konkretnom slučaju riječ o spomenutoj okvirnoj odluci o Europskom uhidbenom nalogu koja je ovim zakonom o pravosudnoj suradnji implementirana u naš nacionalni pravni poredak.

Pavlic je najavio i da će Vijeće izraditi pisani otpravak ove odluke u kojem će iznijeti detalje za takav svoj stav i odluku o predaji Zdravka Mustaća Republici Njemačkoj.

Najavljena žalba na odluku

Pojašnjavajući daljnju proceduru, Pavlic kaže da nakon što stranke zaprime pisani otpravak rješenja imaju pravo žalbe u roku od tri dana od dana primitka, a o žalbi odlučuje Vrhovni sud. Rješenjem su produljene i mjere opreza koje su ranije bile određene po Županijskom sudu u Velikoj Gorici, zaključio je Pavlic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku o izručenju Zdravka Mustača Njemačkoj, po izlasku iz zgrade suda, potvrdila je i Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat. Nije željela dalje komentirati odluku budući je ona prvostupanjska i Horvat je najavila žalbu na odluku.

Podsjetila je i na činjenicu da su Ustavnom sudu podnijeli prijedlog za ocjenom ustavnosti Zakona o pravosudnoj suradnji temelj kojeg se vrši predaja. Kod istog suda zatraženo je i obustavljanje radnji koje se poduzimaju na temelju osporavanog zakona te da se očekuje očitovanje suda po tom prijedlogu, istaknula je Horvat dodajući kratko da je Zdravko Mustač dobro primio odluku Županijskog suda u Varaždinu.

Siniša Pavlović, odvjetnik udovice Stjepana Đurekovića Gizele, rekao je da je zadovoljan odlukom i da očekuje da će se ona održati na Vrhovnom sudu.

Velikogorički sud odbio izručenje

Inače, varaždinski Županijski sud, koji je danas donio odluku o izručenju Zdravka Mustača Njemačkoj, preuzeo je taj slučaj nakon što je velikogorički sud zatražio da zbog manjka sudaca neki drugi sud preuzme taj slučaj.

Velikogorički sud je u siječnju odbio Mustača izručiti Njemačkoj smatrajući da je nastupila zastara u tom slučaju, no na tu se odluku žalila udovica ubijenog Stjepana Đurekovića, Gisela Đureković, a Vrhovni sud tu je žalbu prihvatio i ukinuo rješenje velikogoričkog suda. Vrhovni sud je vratio predmet na odlučivanje Županijskom sudu u Velikoj Gorici pred izmijenjenim sudskim vijećem, na što je taj sud zatražio da se, zbog nedostatka sudaca, odluka donese na nekom drugom sudu, pa je predmet dodijeljen varaždinskom.

Njemačko savezno državno odvjetništvo je, nakon što je Hrvatske primljena u članstvo EU 1. srpnja 2013., poslalo nalog za uhićenje bivših dužnosnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača u vezi sa slučajem organiziranja ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. On je brutalno ubijen 1983. godine pokraj Münchena s pet pucnjeva i udarcima sjekirom u glavu,

Josip Perković je 24. siječnja ove godine predan njemačkim vlastima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara