Varga odgovara na optužbe da uništava zdravstvo: Pacijenti će prepoznati što je dobro za njih

Varga odgovara na optužbe da uništava zdravstvo: Pacijenti će prepoznati što je dobro za njih

Foto: FAH

KUĆA ljudskih prava pozvala je u ponedjeljak Vladu i Sabor da zaustave izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju, koje predlaže ministar zdravlja Siniša Varga, jer smatra da će one dovesti do urušavanja zdravstvenog sustava i negativno utjecati na pravo svih građanki i građana na zdravstvenu skrb.

"Posebno nam je sporno što se zakoni žele donijeti po hitnom postupku, dok istodobno vidimo kakvo je stajalište Vlade i ministra zdravlja prema Imunološkom zavodu, za koji čekaju da propadne i da operu ruke od uništenja za Hrvatsku izuzetno važne institucije", rekla je na konferenciji za novinare Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava.

Mislimo da su posljedice ovoga što se sprema "prestrašne" jer jedan od temelja socijalne države sprema se ukinuti stranka koja se naziva socijaldemokratskom, a ne nekakva konzervativna desna stranka, kazala je Sarnavka.

Avberšek: Sindikati su izigrani

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek ustvrdila je da su sindikati prevareni i izigrani jer su zakoni pušteni u javnu raspravu prije nego su ih usuglasili socijalni partneri u okviru radne skupine koju je imenovao Varga, a sastavljena je od predstavnika Ministarstva, sindikata i poslodavaca.

"Ne samo da smo fikus, nego smo izigrani", kaže Avberšek koja posebno opasnima smatra pojedine odredbe zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje vode prema privatizaciji zdravstvenog sustava.

Ministarstvo zdravlja predlaže da ključne zdravstvene ustanove (Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, bolnice itd.) dijelom ili potpuno postanu trgovačka profitna društva, te da njima rukovode direktori umjesto ravnatelja, kao i da se u mrežu javnog zdravstva unesu komercijalne djelatnosti poput zdravstvenog turizma.

Komercijalnim djelatnostima nije mjesto u javnom zdravstvu, a zdravstveni turizam je rezultat sukoba interesa budući da pomoćnik ministra za zdravstveni turizam Miljenko Bura ima dvije privatne tvrtke koje se bave upravo tom djelatnošću, rečeno je na konferenciji.

"Namjera privatizacije je jasno vidljiva"

Novinarka Nataša Škaričić ocijenila je kako je već iz dva ponuđena zakonska rješenja - uvođenja trgovačkih društava umjesto ustanova te instituta direktora umjesto ravnatelja, vidljiva namjera privatizacije zdravstvenog sustava i poništavanja zdravstva kao javnog sektora.

Tvrdi kako će komercijalizacijom dijela sadržaja predlagatelj nastojati smanjiti deficit u javnom sustavu, što će iscrpiti sustav i dovesti do smanjenja košarice besplatnih usluga u zdravstvu i prebacivanja pacijenata na privatno osiguravateljsko tržište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
I analitičar zdravstvenog sustava Dražen Gorjanski ocijenio je kako će izmjene zakona dovesti do smanjenja razine zdravstvenih usluga na ugovorenu košaricu usluga koja će biti po sadašnjim cijenama, a sve izvan košarice građani će plaćati po punim cijenama, čime će dio usluga postati nedostupan za siromašnije građane.

Varga odbacuje optužbe Kuće ljudskih prava

Ministar zdravlja Siniša Varga odbacio je u ponedjeljak optužbe Kuće ljudskih prava da HZZO želi pretvoriti u osiguravajuću kuću koja će djelovati u interesu farmaceutskih tvrtki, te da će smanjiti košaricu besplatnih zdravstvenih usluga, a pacijente prebaciti privatnim osiguravajućim društvima.

"Nigdje u zakonu ne piše da HZZO postaje osiguravajuća kuća u koju će se udruživati farmaceutske tvrtke i to nam nije ni u primisli", rekao je Varga novinarima tijekom 6. Konferencije za zdravstvo u Opatiji.

Neće se smanjiti razina besplatnih zdravstvenih usluga nego proširujemo djelatnosti domova zdravlja i dijapazon besplatnih usluga koje pacijent može ostvariti u svojoj lokalnoj sredini bez nepotrebnog putovanja, poručio je Varga.

Netočno su i optužbe da liječnici postaju trgovci, već ih sve više stavljamo u poziciju da sami mogu odlučivati o liječenju pacijenta na polju indikacije, dijagnostike i metode liječenja. Želimo ih maknuti od bilo kakvog utjecaja farmaceutske industrije ili dobavljača opreme i ugradbenog materijala, kazao je Varga.

"Pacijenti će prepoznati što je dobro za njih"

Isključivo se radi o povećanju prava pacijenata i ne dopuštamo da se HZZO razbije na manje dijelove i rasprodaje privatnicima. To je jedinstveni HZZO i nacionalno blago, istaknuo je ministar zdravlja.

Na upit zašto toliko napadaju njegovi prijedlozi Varga je ustvrdio kako je predizborna godina, pa se radi o "podmetanju klipova". I dalje vjerujem da će pacijenti prepoznati što je dobro za njih i da osluškuju što dolazi s koje strane, rekao je.

Na pitanje o provedbi programa borbe protiv korupcije u zdravstvu, Varga je naveo da se akcija provodi u suradnji HZZO-a i Ministarstva zdravstva. Postavljeni su plakati kojima pozivamo građane da bez straha prijave svaki slučaj korupcije, na što imamo nulti stupanj tolerancije, poručio je.

Pozivajući se na statističke podatke, ustvrdio je kako je podmićivanje liječnika "više na razini urbane legende nego što je stvarno". Od velikog uzorka pacijenata, samo nekolicina je rekla da su bili uključeni u korupcijske radnje, tvrdi Varga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara