Varga u radnom posjetu Sloveniji: Obje zemlje suočavaju se s istim problemima

Varga u radnom posjetu Sloveniji: Obje zemlje suočavaju se s istim problemima

Foto: FAH

SINIŠA VARGA boravio je u srijedu u radnom posjetu Ljubljani, gdje je sa slovenskom kolegicom Milojkom Kolar Celarc razgovarao o funkcioniranju zdravstvenog sustava u obje države i suradnji na tom području.

Kako je nakon susreta ministara objavilo slovensko ministarstvo zdravstva, sugovornici su zaključili kako se i hrvatski i slovenski zdravstveni sustavi susreću sa zajedničkim problemima u svom djelovanju, kao što su potreba racionalizacije te skraćivanje čekanja na operativne zahvate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U razgovoru dvoje ministara i njihovih suradnika posebna je pozornost posvećena pitanjima zdravstvenog osiguranja i obračunskih modela u zdravstvu, nagrađivanju prema radu te rješavanju statusa medicinskih sestara, objavilo je slovenski ministarstvo zdravstva u priopćenju.

Slovenski javni zdravstveni sustav susreće se s gubicima koji ostvaruju bolnice i druge zdravstvene ustanove i rezanjem troškova, ali i problematikom nedostatka osoblja koje se zbog zaostajanja plaća sve češće odlučuje za rad u inozemstvu. Sindikat slovenskih liječnika Fides nakon nedavnog jednosatnog štrajka upozorenja za kraj mjeseca najavio je cjelodnevni štrajk ako se vlada ne odazove njihovu zahtjevu za poboljšanje radnih uvjeta i povišenje plaća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara