Varoufakis: Grčka je pogrešno shvaćena vezano uz sankcije Rusiji

Varoufakis: Grčka je pogrešno shvaćena vezano uz sankcije Rusiji

Foto: Guliver Image / Getty Images

NOVI grčki ministar financija Janis Varoufakis odbio je u četvrtak tvrdnje da poruke iz Atene vezane za priopćenje EU-a o Ukrajini znače da se Grčka sprema uložiti veto na sankcije protiv Rusije.

U objavi na svom blogu Varoufakis tvrdi da su mediji iskrivili stajalište nove ljevičarske vlade. Kritika Atene na vanjsku politiku EU-ove šefice Federice Mogherini nastala je kao posljedica izostanka konzultacija, a ne zbog pitanja samih sankcija, kazao je.

Ministri vanjskih poslova EU-a u četvrtak bi od Europske komisije trebali zatražiti pripremu novoga kruga sankcija protiv Rusije, čiji je cilj kazniti Moskvu zbog potpore separatistima u istočnoj Ukrajini.

"Problem je nastao jer se ni njega i novu grčku vladu o tome nije ništa pitalo"

Varoufakis je izjavio da je ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias u utorak svojim kolegama u vladi kazao kako je čuo da su članice EU-a jednoglasno odobrile donošenje sankcija protiv Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je nastao jer se ni njega i novu grčku vladu o tome nije ništa pitalo", napisao je Varoufakis u blogu. "Jasno je, dakle, da nije problem u tomu slaže li se nova vlada ili ne s novim sankcijama protiv Rusije... Problem je u tomu uzima li se naše stajalište zdravo za gotovo, a da nas se pritom ni ne obavijesti o čemu se radi!".

Dojam da se vlada premijera Aleksisa Ciprasa ne slaže s ostatkom Europe glede navedenog pitanja pojačala je izjava ministra za energetiku Panagiotisa Lafazanisa, koji je kazao kako je Atena protiv sankcija Rusiji. Usto je premijer Cipras u ponedjeljak, nakon pobjede na izborima u nedjelju, u Ateni razgovarao s ruskim veleposlanikom.

Izjave grčkih ministara isprovocirale su europske čelnike potaknuvši nagađanja o tomu da je nova grčka vlada sklonija Rusiji, a istodobno očekuje nastavak pregovora s Europom o mjerama pomoći.

Inače, novi grčki ministar energetike Panagiotis Lafazanis je u srijedu kazao da Grčkoj nije u interesu nametati sankcije Rusiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara