Vedrana Rudan: Umirem od nostalgije za Jugoslavijom, Tito je danas veći nego ikad

Foto: Facebook

UVIJEK oštra na jeziku, poznata hrvatska književnica i komentatorica Vedrana Rudan u intervjuu za srpski Blic prokomentirala je brojna aktualna pitanja - od ulaska Hrvatske u EU i Lex Perkovića, preko jezičnih sukoba do Josipa Broza Tita i Slavka Linića.

"Zaista se osjećam kao građanka Europske unije. Moja djeca i djeca mojih prijatelja ne mogu dobiti stalan posao. Naši mladi koji rade potpisuju ugovor na tri mjeseca, pa opet na tri i tako dok konačno ne dobiju otkaz. Isto se u čitavoj Europi događa i mladima u drugim zemljama Unije", kazala je Rudan.

Prokomentirala je i sankcije EU koje prijete Hrvatskoj zbog zakona prozvanog "Lex Perković": "Naša Vlada pokušava zaštititi zločince iz jugoslovenske svijetle prošlosti. Razumijem ih. Perković mnogo toga zna o tatama političara koji danas vode borbu za naše bolje sutra. Uzalud im trud. Loši su svirači. Hrvatska vlada koja ničim ne vlada će popustiti. Ako ne jučer, onda danas".

Upitana "tetoši" li se zločince Rudan je oštro odgovorila: "Kad bismo mogli odlučivati, vjerojatnije je da bismo radije pobili današnje zločince nego one iz pedeset i neke. Koliko god da je Udba na ovim prostorima bila opaka, ovima nije ni do gležnja".

"Obični mali ljudi, i naši i vaši i oni treći ili šesti koji su svi nekad govorili tako da ih je `ceo svet razumeo` danas šuteći grebu po kontejnerima. Glad ubija svaku potrebu za analizom lingvističke problematike"

Govoreći o jezičnim sukobima Rudan je ocijenila: "Jezik je bio tema dok smo imali što jesti. Danas baš nikoga nije briga tko govori kojim jezikom. Obični mali ljudi, i naši i vaši i oni treći ili šesti koji su svi nekad govorili tako da ih je `ceo svet razumeo` danas šuteći grebu po kontejnerima. Glad ubija svaku potrebu za analizom lingvističke problematike".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rudan je prokomentirala i kako je odvratno kako se Srbija ponijela prema udovici Josipa Broza Tita, Jovanki Broz, kojoj su bila oduzeta sva prava, dok se danas na sva zvona oglašavaju detalji njenog zdravstvenog stanja.

A što danas misli o Titu? "Dok sam živjela u Jugoslaviji, tu sam zemlju smatrala tamnicom naroda. Danas umirem od nostalgije. I, sigurna sam, još bar 19 milijuna i 999 tisuća ljudi na području ovoga što se nekad zvalo Jugoslavija. Tito je danas veći nego ikad", kaže Rudan.

Prokomentirala je i uplitanje crkve u politiku: "Ako ovcama odgovara da se njihovi pastiri voze u skupim džipovima, siluju djecu, ne plaćaju poreze i dobivaju plaću od države, zašto bi se nešto trebalo mijenjati? Rekoše nam da će naše biti carstvo nebesko. U međuvremenu moramo samo dozvoliti da nam ga pastiri uvaljuju dok nas od njih smrt ne rastavi".

Rudan o Liniću: Lako je trenirati strogoću na sitnim ribama. Tresni po glavi morskog psa. To je mnogo teže jer Todorići imaju oštre zube.


Bez dlake na jeziku Rudan se osvrnula i na fiskalizaciju u režiji Slavka Linića, za korupciju osumnjičenog ministra financija: "Je li Linić političar s ljudskim likom? Biti političar i toplo ljudsko biće jedno drugo isključuje. Linića godinama osobno poznajem. Žao mi je što o njemu ništa ne znaju oni koji mu vjeruju. Lako je trenirati strogoću na sitnim ribama. Tresni po glavi morskog psa. To je mnogo teže jer Todorići imaju oštre zube".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara