Velika akcija turske vojske: Ušli u Siriju i izvukli svoje vojnike koji su čuvali grob Sulejmana Šaha

Velika akcija turske vojske: Ušli u Siriju i izvukli svoje vojnike koji su čuvali grob Sulejmana Šaha

Ilustracija: Youtube

TURSKA je u noći na nedjelju izvela u Siriji veliku vojnu akciju i bez borbe izvukla 40-ak turskih vojnika koji su čuvali grob Sulejmana Šaha na području koje kontrolira Islamska država (IS), rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu.

Odluka o toj vojnoj akciji donesena je zbog pogoršanja stanja oko turske enklave od nekoliko stotina četvornih metara gdje počivaju ostatci Sulejmana Šaha, djeda Osmana I., osnivača Osmanskog Carstva, rekao je Davutoglu.

"Akcija je počela u 21.00 sat (20.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) prelaskom 572 vojnika preko graničnog prijelaza Mursitpinara (na jugoistoku zemlje)", rekao je Davutoglu na tiskovnoj konferenciji u glavnom vojnom stožeru.

U okviru akcije na sirijski teritorij je ušlo četrdesetak tenkova i više desetaka oklopnih vozila, dodao je.

"Zemni ostatci turskog vođe privremeno su vraćeni u Tursku ali će se poslije opet pokopati u Siriji", kazao je premijer koji dodaje da su na tom dijelu sirijskog teritorija raspoređeni turski vojnici kako bi se narednih dana ostatci turskog sultana mogli vratiti na to mjesto.

Premijer je izrazio zadovoljstvo "dobrim ishodom" vojne akcije koje je bila "potencijalno veoma opasna" a vodila se tridesetak kilometara unutar sirijskog teritorija.

Turski vojnik je izgubio život u nesreći dok su turske snage ulazile na to područje, priopćio je glavni vojni stožer putem interneta.

Turska je bila zaprijetila džihadistima odmazdom ako napadnu turske vojnike koji su štitili to simbolično povijesno mjesto.

Na temelju ugovora s Francuskom iz 1923. Turska je dobila pravo nadzora nad tim teritorijem a danas ga smatra svojim državnim teritorijem.

Turska je prije operacije izvijestila svoje saveznike o akciji ali od njih nije tražila nikakvu pomoć, kazao je Davutoglu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara