Veliki pomak: Ukrajinske snage ušle u uporište separatista Slovjansk, separatisti otišli

Veliki pomak: Ukrajinske snage ušle u uporište separatista Slovjansk, separatisti otišli

Foto: Hina

UKRAJINSKI predsjednik Petro Porošenko zapovjedio je u subotu vojsci da podigne nacionalnu zastavu u separatističkom uporištu Slovjansku na istoku zemlje, nakon što je dobio izvješća da su ukrajinske snage ušle u grad, objavile su vlasti, prenose agencije.

Slovjansk, koji je od travnja pod kontrolom pobunjenika, postao je najsnažnije separatističko uporište u istočnoj Ukrajini i baza Igora Strelkova, samoproglašenog ministra obrane samoproglašene "narodne republike" Donjeck. Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov rekao je da je veliki broj proruskih separatista pobjegao iz grada nakon topničkih napada ukrajinskih snaga.

"Ukrajinska vojska kontrolira Slovjansk. Rano ujutro samoobrambene snage morale su napustiti grad", prenose ruski mediji izjavu jednog od dužnosnika samoproglašene "Donjecke Narodne Republike".

Konačna je to potvrda izjava ukrajinskih dužnosnika da je vojska ušla u Slovjansk iz kojega bježe i predaju se separatisti.

Na internetskim stranicama predsjednika Porošenka navodi se da mu je čelnik glavnog stožera rekao da su separatistički pobunjenici pokušali napasti vladine snage ali su odbijeni minobacačkom vatrom, prenosi Reuters. Separatisti su izgubili jedan tenk i druga oklopna vozila, navodi se u izjavi. "Predsjednik je zapovjedio da se državna zastava podigne na zgradi gradskog vijeća u Slovjansku", navodi se na stranicama. U gradskom vijeću nalazio se stožer separatista u Slovjansku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Avakov je naglasio da je znatan broj militanata napustio Slovjansk. "Duž puta, naše ih borbene postrojbe 'pozdravljaju' ... oni su pretrpjeli velike gubitke i predaju se", napisao je Avakov na Facebooku. "Oni bježe prema Gorlivki", gradu od 260 tisuća stanovnika koji se nalazi 50 km jugoistočno od Slovjanska, dodao je Avakov.

Dužnosnik pobunjenika Andrej Purgin, "zamjenik premijera" samoproglašene republike, rekao je za agenciju AFP da "ne može ni potvrditi niti opovrgnuti gubitak Slovjanska". "To je moguće. Grad je doslovno prazan, dok se bombardiranje nastavlja", rekao je Purgin.

Navodi se kako su proruske snage izgubile tenk i jedno oklopno vozilo u borbama. Pobunjenici su po napuštanju Slovjanska stožer premjestili u Kramatorsk što je potvrdio i njihov zapovjednik, dok istovremeno stižu vijesti o uništenju njihova stožera u Artemivsku.

Ukrajina, koja je od početka borbi sa separatistima izgubila više od 200 vojnika, koncentrirala je tijekom takozvane "protuterorističke operacije" većinu svojih snaga oko Slovjanska, grada s oko 130 tisuća stanovnika.

Ne prestaju ni diplomatski napori da se dogovori prekid vatre ili novi mirovni razgovori koje najavljuju u Kijevu, ali mjesto razgovora za sada se ne zna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara