Veliki prosvjed u Teheranu: Tisuće Iranaca okupilo se ispred bivšeg američkog veleposlanstva

Veliki prosvjed u Teheranu: Tisuće Iranaca okupilo se ispred bivšeg američkog veleposlanstva

Foto: Hina

TISUĆE Iranaca uzvikuju "Smrt Americi" jer je u ponedjeljak 34. godišnjica zauzeća američkog veleposlanstva, a promatrači to smatraju izazovom umjerenom predsjedniku Hasanu Rohaniju koji želi ublažiti napet odnos sa službenim Washingtonom i riješiti nuklearni spor.

Skup ispred nekadašnjeg kompleksa američkog veleposlanstva godišnji je ritual u Iranu, ali ove je godine važniji jer je neka vrsta barometra tvrdolinijaškog neslaganja s Rohanijem i njegovim diplomatskim otvaranjem prema Zapadu, nakon osam godina sukoba pod njegovim prethodnikom Mahmudom Ahmadinedžadom.

Iran je počeo razgovore sa svjetskim silama ne bi li se mirno riješio spor oko nuklearnog programa, a Rohani je za svoj pomirljiv pristup dobio potporu i od vjerskoga vođe ajatolaha Alija Hamneija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ali to nije spriječilo gomilu da se okupi kraj bivšega veleposlanstva koje su lokalni mediji nazvali "špijunsko gnijezdo", i da s protuameričkim transparentima izvikuje "Smrt Americi, što je standardan poklič od 1979, i islamske revolucije.

Prijenos na državnoj televiziji pokazao je da je riječ o nekoliko tisuća ljudi, te da su zidovi zgrade prekriveni velikim plakatima kojima se prikazuju brojne navodne američke prijevare.

Opsada veleposlanstva 1979. počela je kad su, deset mjeseci nakon pada američkoga saveznika šaha Reze Pahlavija, studenti upali zgradu i uzeli 52 ljudi za taoce. Ukupno je trajala 444 dana, i odonda SAD i Iran nemaju diplomatske odnose.

Nakon 34 godine obostrane hladnoće i neprijateljstva, nakon rujanske Opće skupštine Ujedinjenih naroda kratko su telefonski razgovarali Rohani i američki predsjedNik Barack Obama, što su mnogi Iranci pozdravili, ali konzervativci su i dalje sumnjičavi.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara