Velikom metodsko-pokaznom vježbom u Dugom Selu obilježena 22. obljetnica Vojne policije

Foto: Davor Pongračić/Cropix

PRIPADNICI Vojne policije Oružanih snaga RH obilježili su danas 22. obljetnicu ustrojavanja i djelovanja svečanošću u vojarni "Pukovnik Milivoj Halar" u Dugom Selu. Prisutan je bio i predsjednik Ivo Josipović.

"Prisjećam se poginulih branitelja u Domovinskome ratu, a u današnjoj prigodi naročito stradalih, poginulih i nestalih pripadnika Vojne policije", rekao je Josipović te uputio zahvalu svima koji su svojim djelovanjem pridonijeli stvaranju i razvijanju sigurnosnog i obrambenog sustava te razvoju vojne policije u snažnu, efikasnu i pouzdanu formaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svečanosti su nazočili i ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić, koji su s Josipovićem nazočili prikazanoj metodsko-pokaznoj vježba pripadnika Vojne policije te prikazu sposobnosti službenih pasa iz Obučnog centra vodiča i službenih pasa "Satnik Krešimir Ivošević". 

Inače, Oružane snage prvi put službene vojne pse koriste još od 1992. godine, kada su se u jeku rata prvi put našli u postrojbama Vojne policije. Obučeni su za borbu, stražarenje, izviđanje, pronalaženje droge i eksploziva. Često se koriste i kod traganja i spašavanja iz ruševina.

Od 2003. godine hrvatski vojni psi sudjeluju i u međunarodnim mirovnim misijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara