Vićan: Neću surađivati s hodajućom laži, Androm Vlahušićem

Vićan: Neću surađivati s hodajućom laži, Androm Vlahušićem

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Dubrovačkog demokratskog sabora (DDS) Pero Vićan rekao je danas kako ta stranka u dubrovačkom Gradskom vijeću neće koalirati s listom HNS-SDP-HSU koju predvodi HNS-ov kandidat za gradonačelnika Andro Vlahušić, te kako tek treba odlučiti hoće li u drugom krugu izbora 22. ožujka dati potporu HDZ-ovom kandidatu Matu Frankoviću.

"DDS neće ići u nikakvu koaliciju s gospodinom Vlahušićem. Takva mogućnost je isključena, a sastav njihove liste je rukovođen isključivo osobnim interesima. Mi smo za subotu zakazali Predsjedništvo stranke na kojemu ćemo donijeti eventualnu odluku o podršci HDZ-ovom Matu Frankoviću", rekao je Vićan na konferenciji za novinare.

Nedavne Vlahušićeve najave kako će, ukoliko ponovno bude izabran za gradonačelnika, sazvati sjednicu Gradskog vijeća za 31. ožujka i ponuditi identičan proračun onome koji nije usvojen krajem prošle godine, nazvao je "čistim glupostima", a Vlahušića je ponovno nazvao "hodajućom laži".

"Hodajuća laž ne može sazvati sjednicu 31. ožujka, jer nije na njemu da je saziva. Nije u ingerenciji ni njega, niti bilo koga drugoga tko bi bio gradonačelnik, da to napravi", rekao je Vićan.

"Vlahušić ne smije biti gradonačelnik, ali ne zbog svoje pravomoćne presude"

Istaknuo je kako se u kampanji, naročito pred drugi izborni krug, ponovno preskaču važna pitanja za Grad, poput javne garaže koja je u postupku arbitraže teške više od 260 milijuna kuna s Midia grupom pri HGK. Na novinarski upit kako bi postupio da je izabran za gradonačelnika, s obzirom na navodne smjernice Europske komisije prema kojima se sredstva ne mogu dodijeliti gradovima koje vode osuđeni ljudi, Vićan je odgovorio: "Vlahušić ne smije biti gradonačelnik, ali ne zbog svoje pravomoćne presude".

"To je bio jedan igrokaz, nema tu njegovog krimena. Ne govorim to kako bi eventualno abolirao sebe. Andro Vlahušić ne smije biti gradonačelnik Dubrovnika zbog drugih stvari. Pas s maslom ne bi pojeo ono što je on sve izgovorio", rekao je Vićan.

Andro Vlahušić i Pero Vićan su krajem prošle godine pravomoćno osuđeni na šest mjeseci uvjetne kazne s rokom kušnje od godinu dana za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno poticanje na to kazneno djelo u aferi Šipan, u kojoj je Vlahušić pogodovao Vićanu u vrijeme dok su bili koalicijski partneri.

U drugi krug izbora za gradonačelnika Dubrovnika prošli su HNS-ov Vlahušić te HDZ-ov Franković, a novi saziv dubrovačkog Gradskog vijeća činit će koalicija HNS-SDP-HSU s deset mandata, HDZ-HSS-HSLS-HSP AS-BUZ-HDS koja je osvojila osam mandata, DDS ima četiri gradska vijećnika, a KLGB Mara Kristića (Zajedno za Grad) osvojio je tri mandata.

Podršku Vlahušiću već su javno uskratili vijećnici liste Zajedno za Grad, a s ovom odlukom DDS-a jasno je kako Vlahušić većinu ne može sastaviti izuzev eventualne koalicije s listom koju predvodi HDZ.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara