Vidoševićevi uhljebi u ofenzivi: HGK u 2015. želi posisati 2,4 milijuna kuna iz najmanjih tvrtki!

Vidoševićevi uhljebi u ofenzivi: HGK u 2015. želi posisati 2,4 milijuna kuna iz najmanjih tvrtki!

Foto: Hina

HRVATSKA gospodarska komora (HGK) proširila je opseg legalnog "reketarenja" poduzetnika, te će od Nove godine svoje "usluge" naplaćivati i jednostavnim društvima s ograničenom odgovornošću.

Članarina za takve tvrtke, koje imaju temeljni kapital od 10 kuna, prema najnovijoj odluci o financiranju HGK, iznosi će 20 kuna, a odnosit će se na tvrtke koje posluju na tržištu dulje od dvije godine.

Takvih, najmanjih tvrtki, u Hrvatskoj trenutno ima oko 10.000 što znači da će HGK iz njih ove godine izvući čak 2,4 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ostale poduzetnike koji su svrstani u tri kategorije cijene se nisu mijenjale te će mala poduzeća i dalje plaćati 42 kune mjesečno, srednja poduzeća 1.083 kune mjesečno, a velika 3.973 kune mjesečno.

Poduzetnici žele ukidanje obveznog članstva

Zanimljivo je da HGK hvali i mjere "štednje" za vrijeme bivšeg predsjednika Nadana Vidoševića, pa navode da su od 2009. godine kroz članarinu i doprinose do prošle godine ostvarila direktne uštede od oko 135 milijuna kuna.

Prema nedavno objavljenom istraživanju koje je naručilo Ministarstvo poduzetništva i obrta, preko 96 posto poduzetnika i gotovo 80 posto građana podržava uvođenje dobrovoljnog članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Oko 63% posto poduzetnika napustilo bi članstvo u HGK, a 30-ak posto i dalje bi ostali njezini članovi.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara