Vijeće srpske manjine tražit će ocjenu zakonitosti vukovarskog Statuta

Vijeće srpske manjine tražit će ocjenu zakonitosti vukovarskog Statuta

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Vijeća srpske nacionalne manjine grada Vukovara Đorđe Macut najavio je da će Vijeće od Ministarstva uprave zatražiti neprimjenu izmijenjenog Statuta grada i ocjenu njegove zakonitosti, a reagirat će kad dobiju Statut i vide usvojene izmijene.

Vijeće srpske nacionalne manjine grada Vukovara još nije zaprimilo izmijenjeni Statut te sve i da hoće reagirati, ne može to učiniti dok članovi Vijeća ne vide usvojene izmjene Statuta, izjavio je danas Hini predsjednik tog vijeća Đorđe Macut.

Najavio je međutim kako će vukovarsko Vijeće srpske nacionalne manjine "zasigurno izraziti nezadovoljstvo usvojenim izmjenama Statuta" te će, "posve je sigurno", od Ministarstva uprave zatražiti njegovu neprimjenu. "Ići ćemo prema Ministarstvu uprave i zatražiti ocjenu zakonitosti izmijenjenog Statuta i o tome obavijestiti i Savjet za nacionalne manjine RH", kazao je Macut.

Na sjednici vukovarskog Gradskog vijeća u ponedjeljak usvojene su izmjene i dopune Statuta grada Vukovara kojima se područje grada Vukovara proglašava mjestom posebnog pijeteta, te propisuje da je u Vukovaru službeni jezik hrvatski i pismo latinično, kao i da se područje grada Vukovara u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, te od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Izmjene Statuta u vukovarskom Gradskom vijeću prihvaćene su glasovima 9 vijećnika HDZ-a i 3 HSP-a dr. Ante Starčevića te predsjednika Vijeća Željka Pinjuha, koji je ljetos zbog priklanjanja koaliciji HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića u vukovarskom Vijeću brisan iz članstva SDP-a. Vijećnici SDP-a (8) bili su suzdržani dok su vijećnici SDSS-a (3) glasovali protiv izmjena Statuta.

Milaković: Izmijenjeni vukovarski Statut bit će pravno oboren

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Milaković izjavio je večeras kako je uvjeren da će izmijenjeni Statut Grada Vukovara biti "pravno oboren" jer je, smatra, u dubokoj suprotnosti s Ustavom i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Milaković je to izjavio gostujući u kontakt emisiji Vinkovačke televizije "Politika i istina", gdje je komentirao odluku vukovarskog Gradskog vijeća koje je prekjučer usvojilo izmjene i dopune gradskog Statuta i njima područje Vukovara proglasilo mjestom posebnog pijeteta, te propisalo da je u tom gradu službeni jezik hrvatski i pismo latinično. Izmjenama je propisano i da se područje Vukovara u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji govori o dvojezičnosti.

Milaković je istaknuo kako bi dvojezičnost bila dobar početak ka popravljanju odnosa između vukovarskih Srba i Hrvata. Ustvrdio je da uvođenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru nije bilo zamišljeno da bi se povrijedili osjećaji Hrvata, već prvenstveno kako bi se pripadnicima srpske manjine dalo do znanja da su "dobrodošli i ravnopravni u Vukovaru, kao što su to bili prije 1991. godine".

"Priča oko Vukovara je često jednostrana, pripadnici srpske zajednice nemaju prostora da iskažu svoja osjećanja, da iskažu poštovanje prema svojim žrtvama, niti u medijima možete vidjeti ikakav prostor za srpske žrtve u Vukovaru", naveo je.

Upitan hoće li 18. studenoga biti u vukovarskoj Koloni sjećanja, Milaković je odgovorio da "najvjerojatnije neće", obrazloživši to riječima kako to nije "kolona sjećanja za sve žrtve". "Hrvatski narod me ne želi tamo, a s druge strane, moram voditi i računa o osjećajima pripadnika moje zajednice", istaknuo je.

Dodao je kako se niti jedan pripadnik srpske zajednice u Vukovaru neće ustručavati od osude bilo kojega zločina počinjenog u Vukovaru 1991. godine. "Vukovarski Srbi očekuju, međutim, zauzvrat određenu mjeru poštovanja jer Srbi u Vukovaru ne žive od jučer, već su dugo povjesno razdoblje u tome gradu", rekao je Srđan Milaković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara