Virus zapadnog Nila otkriven i u BiH

Ilustracija: Shutterstock

VIRUS Zapadnog Nila, koji ima zoonotski karakter, uzrokuje oboljenja životinja i ljudi, i najčešće se prenosi preko zaraženih komaraca, otkriven je i u BiH, navodi se u izvještaju Veterinarskog fakulteta u Sarajevu koji prenosi Klix.ba.

Prisutnost virusa Zapadnog Nila potvrđena je na dva uzorka analiziranih ostataka ptica, stoji u priopćenju kojega je Veterinarski fakultet dostavio medijima, uz upozorenje kako je to prva potvrda da je opasni virus, koji se na čovjeka može prenijeti ubodom komarca, dospio i u BiH.

Kada je riječ o sada već potvrđenom postojanju ovog virusa u BiH kod divljih ptica, kako se navodi, neophodno je intenzivno nastaviti nadzor i utvrditi obujam zaraženosti i prisustva virusa kod divljih ptica na cijelom prostoru BiH, kao i provesti ispitivanja prisustva virusa u populaciji komaraca.

S Veterinarskog fakulteta Sarajevo preporučuju da se u stočnim nastambama s konjima provode pojačana i intenzivna dezinsekcija objekata radi uklanjanja zaraženih komaraca.

84-godišnjak obolio od virusa Zapadnog Nila

Stariji muškarac s područja Tuzlanskog kantona obolio je od virusa Zapadnog Nila, potvrdila je za Anadolu Agency Jelena Ravlija.

“U pitanju je stariji čovjek, 1929 godište. To je bila upala mozga, moždanica. U oporavku je”, istakla je Ravlija.

Slučaj oboljelog muškarca, uginuće ptica za koje je potvrđeno da je uzrokovano virusom Zapadnog Nila, potvrda je da na području BiH egzistiraju zaraženi komarci, glavni prenositelji navedenog virusa, kazala je Ravlija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara