Više od 15 tona opasnog otpada odbačeno na karlovačkom području, šteta preko 200 tisuća kuna

Više od 15 tona opasnog otpada odbačeno na karlovačkom području, šteta preko 200 tisuća kuna

Foto: FAH

ŠEZDESET bačava s opasnim otpadom koje je netko početkom svibnja odbacio na više mjesta u prirodu u Karlovačkoj županiji, zbrinuto je u ovlaštenoj tvrtki CIAK u Vojniću, nakon vaganja utvrđeno je da ukupna težina iznosi 15.140 kilograma, no joj nije utvrđeno o kojoj je kemikaliji riječ, doznaje se u četvrtak u županijskom Stožeru za zaštitu i spašavanje.

Bačve su odbačene oko Karlovca, Ozlja, Duge Rese, Ribnika, Lasinje i Babine Gore.

Tome treba pridodati i 5.780 kilograma zemlje i trave koja je po nalogu inspekcije uklonjena s dvije lokacije, gdje je dio sadržaja iscurio iz bačvi, rekao je Goran Franković, voditelj tima stručnjaka kojeg je za rješavanje ovog problema formirao županijski Stožer za zaštitu i spašavanje.

To je ukupno 20.920 kilograma, a budući da će jedinice lokalne samouprave zbrinjavanje CIAK-u plaćati po deset kuna za kilogram, šteta je veća od 209 tisuća kuna. Tome treba dodati i trošak Javne vatrogasne postrojbe, rekao je Hini Franković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naglasio je da su se bačve s opasnim otpadom izvlačile i iz teško dostupnih mjesta u prirodi, u zaštitnoj opremi pod velikom vrućinom, te da treba pohvaliti djelatnike Javne vatrogasne postrojbe za požrtvovnost.

Načelnik Stožera Josip Šafar rekao je Hini da oni surađuju i s policijom, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Državnim zavodom za toksikologiju, ali da još nije poznat sadržaj bačava.

Trebamo potvrdu o kojoj se kemikaliji radi da znamo "kome ćemo otići po račun", rekao je Šafar.

Franković je naglasio da je uz neke od bačava bilo i raznih napomena o rukovanju, čak i evidencijskih listića.

Obojica se zato nadaju da neće biti teško pronaći počinitelja, a onda će ga zbrinjavanje otpada koštati neusporedivo više od troška koji bi imao da je platio redoviti put zbrinjavanja opasnog otpada iz svoje djelatnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara