Više od 20 godina zatvora za trgovce ljudskim organima na Kosovu

Foto: Arhiva

OSNOVNI sud u Prištini izrekao je presudu u vezi sa slučajem nelegalne transplantacije ljudskih organa na Kosovu poznatim pod nazivom “Medicus”, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Urolog Lutfi Dervishi, vlasnik klinike "Medicus" u kojoj su vršene nezakonite operacije transplantacije organa, proglašen je krivim za organizirani kriminal i trgovinu ljudskim organima i osuđen je na osam godina zatvora i novčanu kaznu od deset tisuća eura.

Lutfijev sin, Arban Dervishi, proglašen je krivim za organizirani kriminal i trgovinu ljudskim organima i dobio je sedam godina i tri mjeseca zatvora i kažnjen je novčanom kaznom od dvije i pol tisuće eura.

Anesteziolog Sokol Hajdini dobio je tri godine zatvora za nanošenje tjelesnih ozljeda, ali je oslobođen optužbi za organizirani kriminal.

Kirurg Driton Jilta je oslobođen optužnice za zloupotrebu položaja, dok je liječnik i bivši sekretar u Ministarstvu zdravlja Ilir Recaj oslobođen optužbe za zloupotrebu položaja.

Anesteziolozi Sylejman Dulla i Islam Bytyqi presudom Osnovnog suda u Prištini osuđeni su na po godinu dana zatvora zbog optužbi za nanošenje tjelesnih povreda.

Arban Dervishi je oslobođen optužbe za nanošenje tjelesnih povreda, jer jedini iz navedene grupe nije liječnik, prenosi novinar agencije Anadolija.

Sud je odbacio optužnicu protiv Lutfija i Arbana Dervishija za falsificiranje dokumenata, kao i optužnicu po istom osnovu protiv Ilira Recaja.

Lutfiju Dervishiju je na dvije godine izrečena zabrana obavljanja liječničkih dužnosti, dok je Hajdini dobio godinu dana zabrane za obavljanje dužnosti liječnika.

Sud u Prištini je također presudio da Lutfi Dervishi i njegov sin Arban Dervishi moraju isplatiti na ime kompenzacije žrtvama nelegalnih operativnih zahvata po 15.000 eura najkasnije u roku od šest mjeseci.

Inače, po drugoj optužnici suda u Prištini, terete se dva strana državljanina, Yusuf Ercin Sonmez iz Turske i Mosha Harel iz Izraela. Obojica optuženih se nalaze van Kosova i za njima je izdata međunarodna potjernica. Njima se ne može suditi sve dok su van dohvata sudskih organa, jer kosovski zakoni ne dozvoljavaju suđenje u odsustvu.

Optužnica protiv Yusufa Ercin Sonmeza obuhvaća trgovinu ljudima, organizirani kriminal i nezakonito vršenje liječničke prakse. Moshe Harel se tereti za trgovinu ljudima i organizirani kriminal. Kaznena djela su počinjena 2008. godine na privatnoj klinici “Medicus” u Prištini i žrtve su bile iz različitih zemalja.

Klinika je zatvorena 2008. godine u okviru početne istrage, prema optužnici, u toj klinici je obavljeno 30 nelegalnih transplantacija bubrega. Žrtve su bile iz Kazahstana, Moldavije, Rusije i Turske i njima su odstranjeni određeni organi uz obećanje da će im biti isplaćena znatna suma novca, što nikada nije učinjeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara