Visoki trgovački sud potvrdio odluku da su promjenjive kamate ništetne: "Banke će morati vratiti novac"

Visoki trgovački sud potvrdio odluku da su promjenjive kamate ništetne: "Banke će morati vratiti novac"

Foto: Hina

IZ UDRUGE Franak javljaju kako je Visoki trgovački sud donio odluku da su kamate u svim bankama, osim u Sberbanci, ništetne te odbio i preinačio tužbeni zahtjev vezan za valutnu klauzulu CHF.

"Udruga Franak obavještava javnost da je pravna bitka za obeštećenje dužnika s valutnom klauzulom CHF i promjenjivom kamatnom stopom jednim dijelom završena. Visoki trgovački sud prihvatio je dio presude suca Radovana Dobronića koji se odnosi na ništetnost promjenjive kamatne stope, za sve tužene banke osim za Sberbanku, a dio presude koji se odnosi na valutnu klauzulu CHF nije prihvaćen niti za jednu tuženu banku.

Dijelom odluke Visokoga trgovačkog suda kojim se potvrđuje dio našeg tužbenog zahtjeva smo zadovoljni te nastavljamo pravnu bitku za dio tužbenog zahtjeva koji je odbijen i preinačen, a odnosi se na valutnu klauzulu CHF za sve tužene banke te na ništetnost kamate za Sberbanku.

Udruga Franak odnosno Savez udruga Potrošač kao formalni tužitelj ima pravo, u skladu s predviđenim pravnim lijekom, u roku od 30 dana podnijeti zahtjev za reviziju presude Vrhovnome sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više informacija dat ćemo nakon analize odluke Visokoga trgovačkog suda", stoji u priopćenju Udruge Franak.

Sudac Dobronić početkom srpnja prošle godine presudio je u korist udruge Potrošač, koja je osam banaka (Zagrebačka, Privredna, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria bank, OTP, Splitska i Sberbanka) tužila zbog kredita u švicarskim francima, odnosno valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope.

Obrazlažući presudu Dobronić je ocijenio da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povrijeđen kolektivni interes pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu.

HUB zadovoljan presudom

Iz Hrvatske udruge banaka (HUB) objavili su danas kako su zadovoljni činjenicom da je Visoki trgovački sud "potvrdio pravno stajalište da su krediti vezani valutnom klauzulom uz švicarski franak u Hrvatskoj ugovarani prema zakonu, a sama valutna klauzula ugovorena kao jasna, lako uočljiva i razumljiva ugovorna odredba".

Iz HUB-a su na presudu reagirali izjavom u kojoj navode da su zadovoljni i odlukom kojom se ukida prvostupanjska presuda u dijelu kojime je tuženim bankama bilo naloženo ponuditi potrošačima izmjenu ugovora na način se glavnica izrazi u kunama u iznosu koji je kunski bio isplaćen pri korištenju kredita i kreditna obveza obračuna uz fiksnu kamatnu stopu u postotku koji je vrijedio u vrijeme sklapanja pojedinog ugovora.

"U dijelu suđenja o valjanosti same ugovorne odredbe o uvjetima pod kojima se kamatna stopa koja je ugovorena kao promjenljiva može mijenjati, potrebno je određeno vrijeme da svaka tužena banka specifično prouči opsežno sudsko obrazloženje i razmotri mogućnosti podnošenja revizije Vrhovnom sudu Republike Hrvatske", navode iz HUB-a.

Kwiatkowski: Vraćat će razliku novca između početne kamatne stope i one na koju su digli tijekom otplate kredita

"Tužene banke morat će vratiti novac štedišama koji su imali ugovorenu promjenljivu kamatnu stopu, a banke su dizale kamate. Vraćat će razliku novca između početne kamatne stope i one na koju su digli tijekom otplate kredita. Odnosi se to na sve valute. Ako se klijenti neće moći mirno dogovoriti s bankama, mogu ih tužiti pozivajući se na ovu presudu koja je donesena", rekla je gostujući u Dnevniku HRT-a odvjetnica Udruge Franak Nicole Kwiatkowski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara