Vjetar u leđa Hollandeu: Francuska ljevica osvojila 46 posto glasova

Vjetar u leđa Hollandeu: Francuska ljevica osvojila 46 posto glasova

Ilustracija: AFP

SOCIJALISTIČKA stranka predsjednika Francoisea Hollandea i njezini saveznici osvojili su, prema prvim neslužbenim rezultatima prvog kruga parlamentarnih izbora, 46 posto glasova birača i time ostvarili značajnu prednost nad najvećim rivalom, desnim UMP-om, koji je, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, osvojio 34 posto glasova, javlja BBC.

Rezultati izbora uvelike će odrediti opseg, ali i brzinu provođenja reformi koje je tijekom predsjedničke kampanje obećavao Francois Hollande. Ukoliko osvoji većinu u Parlamentu, a to je sada već vrlo izvjesno, neće imati većih problema u izglasavanju reformi koje je najavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izlaznost na izbore bila je mnogo manja nego što se očekivalo. Više od 46 milijuna Francuza imalo je pravo jučer izaći na izbora, a to je učinilo njih svega 57 posto. Ovako niska izlaznost nije uobičajena na izborima u Francuskoj - prije svega mjesec dana na predsjedničke izbore izašlo je više od 70 posto birača.

Agencije TNS Sofres, Ipsos i OpinionWay slažu se da će Socijalisti i njihovi najveći saveznici, Zelena stranka, osvojiti najmanje 283, a najviše 347 zastupničkih mjesta u parlamentu. Njihovi potencijalni saveznici, Lijeva Fronta, osvojila je između 13 i 20 mjesta, što znači da će Socijalisti, ukoliko udruže snage s krajnjom ljevicom, imati apsolutnu većinu u parlamentu.

Izbori su još jednom pokazali rastuću potporu Marine Le Pen, čija je Nacionalna fronta osvojila gotovo 14 posto glasova. Usporedbe radi, na prošlim su parlamentarnim izborima Le Pen i njezina stranka osvojili svega 4 posto glasova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara