Vlada Shinza Abea odobrila veću vojnu ulogu Japana

Vlada Shinza Abea odobrila veću vojnu ulogu Japana

Foto: FAH

VLADA Shinza Abea odobrila je u četvrtak niz zakonskih prijedloga o jačanju vojne uloge Japana, službeno pacifističkog, u trenutku kad teritorijalna suparništva izazivaju regionalne tenzije.

Abeov kabinet dao je zeleno svjetlo tim kontroverznim zakonima, a konzervativni premijer trebao bi ih predstaviti donjem domu parlamenta već u petak. Neće ih se usvajati, međutim, prije nego prođe nekoliko mjeseci rasprava.

Abe ih je promovirao nakon izbora u prosincu 2012. Novi tekstovi zakona potvrđuju vladinu odluku iz prošle godine o potvrdi načela "kolektivne samoobrane".

Takav bi razvoj trebao omogućiti japanskim oružanim snagama, službeno nazvanima Snage za samoobranu, da priskoče u pomoć savezniku, primjerice SAD-u, iako Japan nije izravno napadnut.

"Zaštititi mir i živote stanovništva najveća je odgovornost jedne zemlje", izjavio je novinarima glasnogovornik vlade Yoshihide Suga.

"Sigurnosna situacija oko naše zemlje iznimno je napeta. Kako bi se osigurao mir i stabilnost, treba pojačati japansko-američki savez i promicati povjerenje i suradnju s našim partnerima u regiji", založio se Suga.

"Važno je biti spreman za svaku mogućnost. Cilj tih zakona je jačanje zastrašivanja i izbjegavanje svakog sukoba", naglasio je on.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara