Vlada poslala priopćenje o privatnom posjetu Milanovića: Zrakoplov je korišten za službene potrebe

Foto: FAH

PREMIJER Milanović je dvodnevnu turneju po dijelovima BiH s većim udjelom Hrvata završio sinoć sletjevši u Omišalj na Krku. Iz Vlade su Novom listu kazali kako je tamo došao u privatni posjet. Na aerodromu su ga čekali službeni automobili.

Potez premijera Milanovića s razlogom je izazvao negodovanje u javnosti, budući da službeni zrakoplovi Vlade nisu namijenjeni korištenju u privatne svrhe. Iz Vlade su danas reagirali priopćenjem koje objavljujemo u cijelosti, a u kojemu su, između ostalog naveli, kako je zrakoplov korišten za službene potrebe?! U priopćenju ne spominju detalje privatnog posjeta.

"Automobilom na turneju po BiH, zrakoplovom nazad

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović putovao je službenim automobilom u posjet Bosni i Hercegovini tijekom kojeg je posjetio Livno, Tomislavgrad, Ramu, Kupres, Bugono, Gornji Vakuf-Uskoplje i Kraljevu Sutjesku. Iz posjeta susjednoj državi vratio se službenim zrakoplovom iz Sarajeva u Hrvatsku, sletjevši u Zračnu luku Rijeka.

Dakle, zrakoplov je korišten za službene potrebe, sukladno Uredbi o direkciji za korištenje službenih zrakoplova. Let je unaprijed planiran i odobren na toj relaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče upita oko troškova leta prvo na Krk, a potom u Zagreb, prosječan trošak sata leta zrakoplova CL-604 iznosi 3.300$ i on uključuje: gorivo, radove održavanja i potrošne dijelove, rezervne dijelove iz programa održavanja (SMART program) i druge troškove puta (kao što su aerodromske naknade, troškovi preleta, catering i sl) što za jučerašnju razliku u dužini leta od 17 minuta iznosi oko 935$ (dakle cca 765€).

Naime, let Sarajevo-Zagreb kraći je za dvije minute od leta Sarajevo-Rijeka, dok let s Krka do Zagreba traje 15 minuta. S obzirom na to da predsjednik Vlade u Bosnu i Hercegovinu nije putovao zrakoplovom već službenim automobilom, troškovi puta su samim time smanjeni (samo troškovi noćenja i dnevnica za četiri člana posade iznosili bi oko 800 €).

Toliko bi u gruboj procjeni iznosili i troškovi osiguranja trase, prijevoza i pratnje predsjednika Vlade cestovnim putem iz Zagreba na Krk, te je obzirom na istovjetnost troškova i činjenicu da je predsjednik Vlade štićena osoba, odabrana ova ruta, sukladno provedbenom planu o kojem odlučuje nadležna Uprava za posebne poslove sigurnosti MUP-a.

Inače, u prvih šest mjeseci ove godine, službeni je zrakoplov korišten za 30 putovanja, odnosno ukupno 65 puta. Od toga je zrakoplov 19 puta korišten za potrebe Predsjednika Republike, isto toliko puta za potrebe predsjednika Vlade RH, te 12 puta za potrebe Hrvatskog sabora", priopćili su iz Vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara