"Vlada stalno govori o kosturima iz ormara, a iza njih će ostati masovna grobnica"

Foto: Hina

SABORSKI zastupnici raspravljaju o potvrđivanju sporazuma s Europskom bankom za obnovu i razvoj o zajmu od 40 milijuna eura za projekt modernizacije HŽ Infrastrukture, od čega će se dio novca utrošiti i na zbrinjavanje viška radnika.

Za oporbu, riječ je o potencijalnom kosturu iz ormara.

"Jer ovaj iznos od 40 milijuna eura s pripadajućim kamatama će u nekim budućim vremenima, ako HŽ Infrastruktura ne bude mogla vraćati ovaj kredit, isto tako povećati deficit nekoj budućoj Vladi", rekao je HDZ-ov Ivan Šuker.

"Ovo ne bih nazvao kosturom iz ormara. Nije ništa skriveno, zna se da je pola tog kredita za zbrinjavanje radnika pa vas molim da u ovom trenutku ne koristimo tu terminologiju", istaknuo je SDP-ov Vedran Babić.

Riječ je o zajmu od 40 milijuna eura, odobrenom na 15 godina, uz tri godine počeka. Njime će se financirati nabava nove opreme za održavanje željezničkih pruga, nabava i instaliranje informacijskog sustava za upravljanje energetskom učinkovitošću te dio programa restrukturiranja radne snage.

Borić: Vlada stalno govori o kosturima iz ormara, a iza njih će ostati masovna grobnica

"Ovo ne bih nazvao kosturom iz ormara. Nije ništa skriveno, zna se da je pola tog kredita za zbrinjavanje radnika pa vas molim da u ovom trenutku ne koristimo tu terminologiju", odgovorio je SDP-ov Vedran Babić.

HDZ-ovog Josipa Borića zanimalo je zašto se ide u privatizaciju tvrtke kćeri HŽ Infrastrukture Pružne građevine. Riječ je uspješnoj tvrtki koja ima dobit od više od 100 milijuna, a prodajemo je za 250 milijuna kuna.

"Koji su to interesi iza toga jer ako ova vlast već dvije godine stalno poteže priču i govori da stalno ispadaju neki kosturi iz ormara, imamo li mi pravo onda reći da, kad oni odu s vlasti, s ovakvim načinom ponašanja da će iza njih ostati masovna groznica", izjavio je Borić.

DORH bi mogao provjeriti prodaju tvrtke Pružne građevine

Laburist Mladen Novak ocijenio je danas da je nelogično da država unosi ozbiljna sredstva u HŽ Infrastrukturu, a istovremeno se prodaje uspješna tvrtka Pružne građevine, dio HŽ Infrastrukture, poručivši da bi tu bilo posla za Državno odvjetništvo, odnosno USKOK.

Mislim da bi to bila zgodna priča za DORH, odnosno za USKOK, jer nitko me neće uvjeriti da je to racionalan potez, rekao je Novak u raspravi o prijedogu da se potvrdi sporazum o zajmu za modernizaciju HŽ Infrastrukture težak 40 milijuna eura, odobren na 15 godina, uz tri godine počeka.

Novak tvrdi da Pružne građevine imaju ugovoreno milijardu, odnosno 2,4 milijardi kuna poslova, a prodaju se za samo 250 milijuna kuna.

Laburist tvrdi i da se na poslovima demontaže kolosjeka, nakon što je taj posao izgubila braniteljska udruga Četiri rijeke, pojavila nova udruga Copa Beach iz Siska, registrirana dan prije potpisivanja ugovora sa HŽ Infrastrukturom.

“Čista zarada je oko deset milijuna kuna", kaže Novak i prenosi kako se radi o braniteljskoj udruzi "čiji je kompletan sastav iz SDP-a". Je li to slučajnost ili neka buduća Fimi Media, zapitao se Novak.

I Josipa Borića (HDZ) zanima čiji je interes za 250 milijuna kuna prodavati tvrtku čija je dobit preko sto milijuna kuna? Koji su to interesi, stalno se potežu priče o nekakvim kosturima iz ormara, imamo li onda pravo reći da će, kad oni odu s vlasti, s ovakvim načinom ponašanja iza njih ostati masovna grobnica, upitao se Borić.

Zakon o potvrđivanju zajma za modernizaciju HŽ Infrastrukture, Ivan Šuker (HDZ) nazvao je "potencijalnim kosturom", tvrdeći da je, ako se ne izvrši program restrukturiranja, odluka o zajmu potencijalni kostur budućoj Vladi.

Boro Grubišić (HDSSB) ne vjeruje u uspješno restrukturiranje. Kako će se restrukturirati željeznicu kad se u njoj postavljaju podobni, a ne stručni, pita se Grubišić i tvrdi kako je za šeficu uprave postavljena osoba koja je prešla iz Cinestara, a čije je pitanje po dolasku na željeznicu bilo 'postoji li više vrsta vagona?

Šuker upozorava da je proteklih 15-ak godina država Hrvatskim željeznicama uputila 30-tak milijardi kuna, no da je izostao željeni učinak.

Željeznicom se ne može voziti bog zna kakvom brzinom, Gredelj je u stečaju, HŽ Cargo se na vrlo čudan način pokušava privatizirati, pobrojao je Šuker.

"Željeznicu treba spasiti, treba joj pomoći danas jer će za 10 godina biti kasno", poručio je nezavisni Damir Kajin.

Smatra da je zajam povoljan, da se sredstva ne mogu zlorabiti jer je kontrola međunarodnih organizacija takva da to onemogućava.

Podsjetio je Kajin i kako ukupna vrijednost EBRD-ovog ulaganja u Hrvatsku od 1994. godine iznosi preko 2,7 milijardi eura za 148 projekata, čija ukupna vrijednost iznosi oko 7,74 milijardi eura.

HDZ zatražio stanku na početku rasprave o razrješenju Mile Jelavić

U Saboru je uslijedila rasprava o prijedlogu razrješenja Mile Jelavić s mjesta pravobraniteljice za djecu i imenovanju Ivane Milas Klarić na tu funkciju.

HDZ je na početku rasprave zatražio stanku jer o svemu svoje stajalište nisu dali nadležni saborski odbori.

"Jesmo li mi na ovakav način stavili sa strane sve demokratske standarde. Demokracija je postala isključivo i samo isključivo ono što odgovara vladajućima", rekla je HDZ-ova Sunčana Glavak.

Vladajući su poručili da nema nikakve poslovničke prepreke da se bez mišljenja nadležnih odbora raspravlja o toj točki dnevnog reda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara