"Vlado, jeste li si smanjili plaće? Nismo, ali hvala ti na ideji"

"Vlado, jeste li si smanjili plaće? Nismo, ali hvala ti na ideji"

Foto: Davor Pongračić/Cropix

U DANU kad je broj nezaposlenih premašio 350.000, a sindikati javnih službi se pristali odreći božićnica i regresa kako ne bi došlo do rezanja plaća od 10 posto, gađani su zatrpali Vladu brojnim komentarima i pitanjima vezanima uz krizu i nezaposlenost. Jedna ih je građanka upitala i sljedeće: "Jeste li si smanjili plaće?".

Naravno da vlastite plaće nisu dirali, ali su se potrudili birokratski nabrojiti gdje su sve drugdje "srezali troškove":

"Hvala ti na ideji. Dopusti da sumiramo neke poteze, a vezano uz temu. Broj državnih dužnosnika koji imaju pravo "non-stop" koristiti se službenim automobilom smanjen je u siječnju Vladinom odlukom o uvjetima korištenja automobila, mobitela, poslovnih kreditnih kartica...

"Time se otvara mogućnost da unutar svih ministarstava smanjimo broj automobila za barem četrdesetak", rekao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica.

Službene mobilne telefone moći će bez ograničenja koristiti samo članovi Vlade, zamjenici ministara i još petero dužnosnika dok će nižerangirani članovi nove administracije imati limit od 400 kuna. U slučaju da potroše više, razliku će podmiriti iz plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također tom je odlukom usvojeno da će dužnosnici putovati aviokompanijom koja im ponudi nižu cijenu. Novost je da će od donošenja te odluke svi državni dužnosnici na službenim putovanjima koristiti isključivo kreditne kartice kako bi kontrola troškova bila veća. (Odluka).

Vlada je također predsjednicima i članovima Uprava državnih poduzeća ukinula pravo na visoke otpremnine, tzv. "zlatni padobran", te im umjesto toga omogućila pristojne plaće i isplatu godišnje nagrade u slučaju pozitivnog poslovanja.

"Nekim menadžerima ranije su osigurane velike otpremnine, no mi smo sustav visokih otpremnina ukinuli, a menadžeri državnih tvrtki dobit će pristojnu plaću i mogućnost nagrade ako se prema razrađenim kriterijima pokaže da je tvrtka poslovala dobro ili je smanjila gubitak", naglasio je premijer Milanović. (
Odluka).

Vlada je u siječnju ukinula povlaštene mirovine. Vlada je prihvatila izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru kojima se zastupnicima, sucima Ustavnog suda i glavnom državnom revizoru ukidaju povlaštene mirovine.

Premijer Zoran Milanović rekao je da ukidaju pravo na odlazak u prijevremenu mirovinu i povlaštenu mirovinu zastupnicima, kao što su i obećali. Dodao je kako zna da su proračunske uštede male, ali kaže da je to "očito bio uglati kamenčić koji je građanima smetao".

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je kako se ukida i pravilo prema kojem su do sada zastupnici, ustavni suci i glavni državni revizori imali pravo na najvišu mirovinu, koja je bila viša od 17.000 kuna".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara