Vodeća smo zemlja svijeta po broju darivatelja i transplantacija organa!

Foto: onepoll.com

EUROPSKI je dan darivanja organa. Obilježava se s ciljem upoznavanja javnosti s dostignućima transplantacijske medicine i važnošću odluke o darivanju organa poslije smrti...

Cilj je, također, skrenuti pozornost na sve koji čekaju transplantaciju organa, izraziti im podršku i solidarnost, i zahvaliti onima koji su tim činom spasili tuđe živote.U Hrvatskoj je taj dan obilježen jučer. U organizaciji Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta na zagrebačkom jezeru Bundek održano je sportsko natjecanje u brzom hodanju 'Utrka s vremenom'. Namjera je bila simbolički prikazati borbu za život pacijenata koji čekaju na presađivanje organa.
 
Hrvatska je danas po broju darivatelja i transplantacija organa vodeća zemlja u svijetu, s najkraćim čekanjem na presađivanje organa.
 
"Iz godine u godinu bilježi porast broja realiziranih darivatelja organa i tkiva, pa je tako u 2013. godini zabilježeno povećanje od 6 % realiziranih darivatelja organa u odnosu na isto razdoblje prošle godine", priopćili su iz Ministarstva zdravlja. Do početka listopada, stoji u priopćenju, realiziran je rekordan broj od 123 darivatelja organa i tkiva, i ostvaren rekordan broj ukupnih transplantacija bubrega i jetre. Presađeno je 286 organa: 166 bubrega, 92 jetre, 24 srca i 4 gušterače. "Na listi čekanja trenutno je 130 pacijena za bubreg, 84-ero pacijenata za jetru, 29 za srce, četiri pacijenta za multiorganske transplantacije bubreg-gušterača, i troje koji čekaju transplantaciju bubreg-jetra", javljaju iz Ministarstva.
 
Međunarodna proslava Europskog dana darivanja organa svake se godine održava u jednoj europskoj zemlji odlukom Vijeća Europe. Države su okupljene u zajedničkom projektu 'Razvoj smjernica za organizaciju Europskog dana darivanja', a namjera je utemeljiti jedinstveni model obilježavanja Europskog dana darivanja i transplantiranja organa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara