Vodič za švercanje u tramvaju: NE plaćajte preskupi javni prijevoz!

Vodič za švercanje u tramvaju: NE plaćajte preskupi javni prijevoz!

Foto: Arhiva

"UVIJEK moramo biti svjesni da imamo svako pravo na otpor", poručuju članovi građanske inicijative "NE plaćam", koji su pripremili i otisnuli svojevrstan vodič za švercanje u zagrebačkom javnom prijevozu.

U letku, koji je dostupan i u elektroničkom obliku, inicijativa "NE plaćam" navodi da suprotstavljanje javnom službeniku često može biti traumatično, ali je u ovim okolnostima nužno. Građane stoga pozivaju na neplaćanje karte u ZET-ovim prijevoznim sredstvima i to na način da kontrolorima otvoreno i jasno poruče da se ne slažu s načinom na kojim se upravlja javnim prijevozom.

"Iako kontrolori direktno vrše represiju, oni za stanje u javnom prijevozu nisu odgovorni. Bilo kakva agresija prema kontrolorima i drugim radnicima ZET-a usmjerena je na krivu adresu. One koji jesu izravno odgovorni za ovo stanje nećemo sresti u javnom prijevozu", poručuju članovi inicijative "NE plaćam".

Kako ne plaćati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U letku koji su sastavili kako bi educirali građane, članovi inicijative "NE plaćam" ističu da u vozilu niste kontroloru dužni pokazati osobnu iskaznicu. Također, kontrolor vam nema pravo ograničiti slobodu kretanja zadržavajući vas u vozilu ili izvan njega, isto kao što vas ne smije zlostavljati, vrijeđati ni ponižavati. Građani koji se koriste javnim prijevozom nisu ni na koji način dužni sudjelovati u bilo kakvoj raspravi s kontrolorima.

Aktivisti građane pozivaju da se solidariziraju s ostalim putnicima: da zatraže pomoć ako je to potrebno ili pomognu drugim putnicima koji su u nevolji. "Svi se nalazimo u istoj situaciji i moramo računati na međusobnu podršku", poručuje inicijativa "NE plaćam". Građane također podsjećaju da imaju pravo odbiti plaćanje preskupog javnog prijevoza jer je to oblik mirnog prosvjeda.

Građani nisu krivi za krizu pa ne trebaju ni snositi odgovornost

Građanska inicijativa "NE plaćam" u Zagrebu je pokrenuta u travnju ove godine, nakon što su iz ZET-a krenule najave o drastičnim poskupljenjima javnog prijevoza. Aktivisti inicijative poručuju da su se na akciju odlučili zato što smatraju da građani ne smiju snositi teret krize koju su uzrokovali loša vlast, premrežena kriminalom i korupcijom.

Usluga javnog prijevoza u gradu veličine Zagreba, smatraju aktivisti, mora biti lako dostupna svim njegovim stanovnicima. Na svojoj Facebook stranici aktivisti inicijative "NE plaćam" u više su navrata iznosili primjere iz brojnih svjetskih gradova u kojima besprijekorno funkcionira besplatni javni prijevoz.

Inicijativa "NE plaćam" okuplja studente, radnike i nezaposlene osobe različite životne dobi. Cilj im je, poručuju, borba za javno dobro. "Ako nemamo novca, ne možemo se voziti tramvajem, liječiti u bolnicama, školovati na fakultetima. Nameću nam da nosimo teret krize za koju nismo odgovorni. Odbijanje plaćanja neizostavan je dio borbe za javni prijevoz kao javno dobro", poručuju aktivisti inicijative "NE plaćam".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara