Vojni invalid pisao Matiću: Šatordžije sramote branitelje, dolazim tražiti sučeljavanje s Klemmom

Vojni invalid pisao Matiću: Šatordžije sramote branitelje, dolazim tražiti sučeljavanje s Klemmom

Foto: Index

PETAR DUVNJAK, umirovljeni branitelj i invalid Domovinskog rata, u nekoliko je navrata pisao ministru branitelja Predragu Matiću o svojem nezadovoljstvom šatordžijama koji prosvjeduju u Savskoj 66.

"Ja im ne dozvoljavam da prosvjeduju u moje ime, niti u ime svih branitelja", pisao je tako Duvnjak Matiću 2. veljače.

Porazgovarali smo s gospodinom Duvnjakom o razlozima zbog kojih je odlučio istupiti protiv prosvjednika iz Savske te o njegovim budućim planovima o podizanju glasa protiv šatordžija.

Zbog čega ste odlučili javno istupiti protiv prosvjednika iz Savske?

"Ponukao me gnjev. Kratko i sažeto, dali smo prisegu hrvatskoj državi i hrvatskome narodu da ćemo ih braniti, cjelokupnu državu i narod, a ne samo jedan dio naroda. Jasno je što se događa u Savskoj, tko ih vodi i zbog čega su tamo. Mi branitelji, po mojem osobnom shvaćanju i po razmišljanju velikog dijela branitelja, borili smo se za svoj narod i državu. Meni je suludo i glupo ići protiv volje naroda. Pa i da narod izabere crnog cigana - mi to moramo poštivati, to je volja naroda, to je demokracija za koju smo se borili.

Oni ne poštuju volju tog naroda, bore se samo za sebe, sami sebi su bitni. Nitko nije čuo da se žale za one koji rade, a ne primaju plaće. Ili da podižu glas za nezaposlene i za one koji nemaju od čega živjeti. Ono tamo su zbrinuti branitelji s dobrim primanjima", ističe.

Vi ste, kažete, umirovljeni branitelj i invalid Domovinskog rata?

"Tako je. Ja imam, rekao bih, osrednju vojnu mirovinu od 3400 kuna i to nije nikakva tajna, slobodno to objavite. Moja djeca osuđena su ići vani i tražiti posao, jer ovdje posla nema. Jedna kćer mi se sprema u SAD, a jedna je u Švedskoj već.

Nezadovoljan i medijskim objavama o tome kako tamo prosvjeduju branitelji. To nije tako, dok god ima jedan branitelj koji se ne slaže s tim prosvjedima i porukama, a ja se ne slažem, do tada se ne može govoriti da prosvjeduju svi branitelji.

Njihovi ciljevi su jasni, oni žele rušiti Vladu. Žao mi je što ih predsjednica podržava na neki način, posjećujući ih. Nisam ni u jednoj stranci i zato mogu slobodno govoriti. Svi mi znademo, bez obzira na to kad je tko rođen, da se Hrvatsku počelo pljačkati još za vrijeme rata, a da ne kažem ono što je bilo odmah nakon rata. Ako se mislilo prosvjedovati, onda se trebalo krenuti još 96. godine.

Domovinski rat jest temelj hrvatske države, ali je i temelj velikog kriminala i korupcije, pogotovo u vidu pretvorbe i privatizacije. Domovinski rat je častan i ponosan za stvaranje države, a sve drugo, ono što se radilo za vrijeme, ali i nakon rata, mnogi bi se trebali upitati. Dok smo mi ratovali, već je počela pljačka, devastacija, grabež... Onda su trebali prosvjedovati, a ne danas kad je sve gotovo i uništeno", naglašava Duvnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekli ste kako i sami imate namjeru doći u Savsku 66?

"Da, u petak, najvjerojatnije, dolazim u Savsku 66 u svojoj ratnoj uniformi ZNG-a i s kapom šiltericom sa zastavom i vezenim grbom. Doći ću najvjerojatnije između 9 i 10 sati, pojaviti se među braniteljima. Nisam još transparente smislio, ali imah ih namjeru ponijeti. Zatražit ću suočavanje s Klemmom, njega bih najviše volio upitati o nečemu što je rekao u Nedjeljom u 2. "Gospodine Stankoviću, možete li zamisliti ljude koji 20 godina u kolicima sjede, i oni bi htjeli potrčati sa svojom djecom", tako je Klemm rekao. Ja ću ga priupitati, ako on danas-sutra bude ministar branitelja, hoće li on onda omogućiti tim invalidima da potrče s djecom?", zaključuje Duvnjak za Index.

U nastavku u cijelosti prenosimo pismo Petra Duvnjaka, napisano 2. veljače 2015. godine i naslovljeno na ministra Matića:

"Predmet: Glas protiv prosvjednika

Poštovani gospodine ministre!

Ja više ne mogu gledati ovu sramotu koju nam čini jedan dio branitelja i invalida iz Domovinskog rata, prosvjedujući ispred Ministarstva branitelja i sijući mržnju i podjele diljem lijepe naše domovine i šire.

Ja sam Petar Duvnjak, rođen 27.1.1955. godine u Kninu, Hrvat, branitelj, dragovoljac i invalid Domovinskog rata. Ponosan sam otac pet kćeri, danas majki Hrvatica i ponosan djed sedmero unučadi.

Ne priznajem niti jednom prosvjedniku ni invalidu iz Domovinskog rata da je veći Hrvat od mene ili da je početkom 90-ih godina ponudio domovini više nego ja. U stvaranju domovine Hrvatske i obrani njezinog suvereniteta sudjelovao sam od 15.8.1990. godine kao dragovoljac i sudionik "paravojnih postrojbi" do stvaranja Hrvatske vojske i 127. brigade i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci.

U neizvjesnosti sam ostavio četvero malodobne djece, suprugu, stare roditelje i vrijednu imovinu. Časno sam se borio za jedinu nam domovinu Hrvatsku i sve njezine građane.

Već više od sto dana jedan dio branitelja i invalida iz Domovinskog rata javno sramoti sve časne branitelje, pokazujući cjelokupnoj hrvatskoj javnosti i šire da su oni bitni sami sebi i da im isti taj narod za koji smo se borili ništa ne predstavlja. Danas javno i sramotno pljuju po volji svoga naroda da na demokratskim izborima po svojoj volji izabere predsjednika kao i saborske zastupnike. Ja im ne dozvoljavam da prosvjeduju u moje ime, niti u ime svih branitelja. Zamjeram i medijima koji svakodnevno prate prosvjednike i krivo izvještavaju da prosvjeduju branitelji, te tako uvlače sve branitelje, a netočno je to da su to branitelji i invalidi iz Domovinskog rata, već je to samo jedan dio branitelja i invalida.

Činjenica je da nam je država uništena i opljačkana lošim vođenjem od rata nadalje i svima je jasno tko je za to kriv, kao što svi znaju da smo mi branitelji to mirno promatrali i kao zaliveni šutjeli.
Kada je narod "progledao" i rekao NE toj i takvoj vladavini, tada se budi jedan dio branitelja i silom protiv volje svoga naroda želi vratiti na vlast one koji su upropastili sve vrednote koje smo ranih 90-ih godina stvorili i imali. Sramota za nas branitelje.

Ponosan sam na svoj ratni put kao što sam i ponosan na objavu registra branitelja", ističe Duvnjak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara